Den nye havnefronten i Aalborg

Den nye havnefronten i Aalborg

Havnefronten i Aalborg har de seneste årene gjennomgått en ansiktsløftning av de sjeldne. De unge og aktive vil uten tvil trives her.

Er det lenge siden du besøkte havnen i Aalborg, kan du risikere å ikke kjenne igjen noe som helst. Med de omfattende oppgraderingene er det nå mange som benytter anledningen til å spille litt ball, eller en svømmetur i havnebassenget når årstiden tilsier det. Men det finnes uttalige andre måter å nyte livet ved fjorden på. Framfor alt ved å spise gode mat, eller nyte kulturlivet. Opplevelsene i Aalborg-havnen passer for både ung og gammel.

© FOTOGRAFEN. Michael Damsgaard, www.michaeldamsgaard.dk
© FOTOGRAFEN. Michael Damsgaard, www.michaeldamsgaard.dk

De gamle og slitte bygningene er blitt fjernet eller modernisert. Nye boliger med ungdommelig arkitektur og nye kulturtilbud har vokst seg fram. Nå er den nye havna så å si ferdigstilt. De glade dagene og folkelivet finner man i Aalborg havn, spesielt når været viser seg fra sin beste side.

Utforsk havnen til fots

På en gåtur langs havnefronten vil du treffe på massevis med kafeer og restauranter. Du vil også finne nye og lekre leiligheter med havutsikt.

Den flotte Jomfru Ane Park, med beliggenhet helt nede med vannet, blir flittig brukt av byens beboere og gjester. Foruten å by på flotte grøntområder der man kan nyte solen og den flotte utsikten, har også parken tilmålte områder for diverse ballspill og et forfriskende havnebad, til fri benyttelse på sommeren.

Utzon_Center_i_Aalborg

Øst for parken finner du noen av Aalborgs mange kulturtilbud. Det første du vil støte på er Utzon Center. Den karakteristiske bygningen er designet av Aalborg-arkitekt Jørn Utzon, som er verdensberømt for å ha designet operahuset i Sydney. Historien sier at det er Utzons oppvekst i Aalborg som har inspirert til de maritime linjene i hans bygninger. Faren hans arbeidet på Aalborg verft. Som liten gutt gikk Jørn rundt og utforsket skipenes buede kurver når de sto på land.

Utzon-senteret har mange spennende utstillinger hele året rundt.

Fra kull til kultur

Fortsetter du ferden videre langs fjorden vil du kunne stifte nærmere bekjentskap med Musikkens Hus. Det nyoppførte og storslåtte huset er designet av østerrikske Coop Himmelblau, og huser store og små konserter og symfonier. Ovenfor Musikken Hus ligger Nordkraft, som er Aalborgs gamle kullkraftverk. I dag er imidlertid det gamle kraftverket forandret til et multihus, der teater, konserter, idrettstilbud, turistinformasjon og en del av universitetets utdannelser hører til.

Ta deg en tur innenfor dørene. Når du først er innendørs, anbefales trappen eller heisen opp til 13. etasje. Derifra kan du nyte utsikten over hele byen.

Kultur- og kunnskapsby

Historien til Aalborg havn kan spores tilbake til 1476. Havnen har gjennom tiden hatt stor betydning for handelen i Nord-Jylland. Da industrialiseringen ble en realitet på slutten av 1800-tallet, forandret Aalborg seg til en industriby. Opp gjennom 1900-tallet har byen vært kjent som «byen med de rykende skorsteinene», hvor Aalborg Portland og Dansk Eternit var to av byens store arbeidsplasser.

Aalborg

Aalborg Universitet ble opprettet i 1974 og var med på å sette byen mot sin nye kurs. Fra den gang har Aalborg så smått skiftet image fra industriby til nå å være en kjent kultur- og kunnskapsby i Danmark.

 

 

 

525