Slik unngår du flåttbitt og våte pølser!

Slik unngår du flåttbitt og våte pølser!

Det er lite som slår en vakker norsk sommerdag i fjellet eller ved sjøen. Men like lite som du kan legge Lotto-gevinsten inn i årsbudsjettet, kan du stole på det norske været! Her er et alternativ som sikrer flere morsomme sider i minneboka - uansett vær!

Det er slik at verden er både propp- og dørgende full av vakre steder, flotte steder, spennende steder, interessante steder. Den er også full av eksotiske reisemål, palmesus og fremmende kulturer.

Men – verden er definitivt ikke full av Aalborg. Det er det bare Aalborg som er!

Heisatur, romantikk eller museum?

Og det finnes bare ett Aalborg – raka vegen fra bildekk på Fjord Lines ferger i Hirtshals etter 45 kjappe fartsgrenseminutter bak rattet. Eldgamle Aalborg, med røtter tilbake til den gang nordmenn drakk mjød, spiste fluesopp, skjendet og gikk berserkergang med sverd i hånda, er med sine vindskeive bindingsverkshus, tunge historie i gamle vegger og gater belagt med brostein, en saga i seg selv.

Men – Aaborg er også en moderne «storby» med spennende arkitekur og stjerneeksempler på spennende byplanlegging. Den har spesialforretninger i fleng, kjøpesentre og restauranter for enhver lommebok og enhver smak. Og nattelivet da! Sagnomsust og berømt. Kulturlivet blir bare bedre og bedre – og enda litt bedre.

Aalborg har satset beihardt på byfornyelse og ikke minst kultur de siste årene. Her det nye og fabelaktige Musikkens Hus, som troner på den revitaliserte havnefronten. Foto: Fjord Line
Aalborg har satset beihardt på byfornyelse og ikke minst kultur de siste årene. Her det nye og fabelaktige Musikkens Hus, som troner på den revitaliserte havnefronten. Foto: Fjord Line

Summen av alt sammen er at enten du reiser med dine håpefulle og tilbringer dagene på et feriehus i nærheten, leier din utkåredes hånd inn på et hotellrom, er en gjeng på heisatur med partystripa Jomfru Anes Gade som turens naturlige crescendo eller bare er langsomt ute i verden for å se hva den har å tilby der og da, så treffer den pulserende byen ved Limfjorden deg med noe.

Allborg har definitivt puls og er et yndet sted å reise for par og vennegjenger. Puber, restauranter og utesteder ligger tett i tett. Foto: Visit Aalborg
Allborg har definitivt puls og er et yndet sted å reise for par og vennegjenger. Puber, restauranter og utesteder ligger tett i tett. Foto: Visit Aalborg

Her er ekspertens tips!

For å gjøre det enkelt for deg og reisefølget, har vi alliert oss med en kar som vet det meste om byen: Morten Christiansen.

For Morten er Aalborg. Han puster Aalborg, lever Aalborg og føler Aalborg. 24 timer i døgnet. 7 dager i uken. Året rundt. Her er hans umiddelbare fem kjappe:

Har greie på Aalborg: Morten Christiansen er direktør på First Hotel Aalborg og vet det meste om byen ved Limfjorden.

Si det med rå fisk

– Det kommer naturligvis an på hvem dere er og hva slags type tur du ser for deg. Men for å begynne med det jeg ville kalle kronen på verket for en parferie, velger jeg restauranten «Fusion». De serverer rett og slett Aaborgs beste sushi og jeg ville elsket å invitere min kjæreste hit til en romantisk middag. En fantastisk restaurant med utsikt over den nye havnefronten, sier Christiansen, nærmest med hjerter i øynene.

Avkom: Isbjørnene i Aalborg Zoo har fått et avkom i år.
Avkom: Isbjørnene i Aalborg Zoo har fikk et avkom i 2017.

Rå fisk er også involvert i Christiansens neste tips. Når det kommer til ferie med barn, er direktøren nemlig soleklar i sitt valg: Aalborg Zoo.

– De fikk en ny isbjørnunge i fjor. Den er det verdt å se, sier direktøren.

Også shoppingentusiastene kan valfarte til den danske byen, skal vi tro den lokale kjentmannen. Aalborg har bøttevis av shoppingmuligheter, men hvis Christiansen måtte velge ett sted for denne aktiviteten kommer han ikke utenom «Salling», den 112 år gamle varehusgiganten midt i byen.

Tørsteslukkere og magemettere

Hvis Aalborg-eksperten skulle «gjøre» byen i sitt hjerte sammen med venner, kommer han ikke utenom mat og drikke. Og for å gjøre opplevelsen komplett, lander han på restauranten «Kystens perle».

– Er været godt, er en tur langs Aalborgs lystbåthavn obligatorisk. Her ligger det herlige, klassiske restauranter med uteservering hele veien. «Kystens perle» er et sted som virkelig lever opp til navnet, mener Christiansen.

Mannen trekker også en annen kanin opp av hatten, som han mener er like obligatorisk. Kaninen har navnet «Beerwalk». Her legger man ut på en vandring der man lander på seks ulike vannhull i byen, som alle varter opp med velskjenket spesialøl og masse dansk sjarm. Noen reale tørsteslukkere, med andre ord!

Tørst: Søgaards Bryghus er ett av seks stoppesteder på Aalborgs berømte «Beerwalk».
Tørst?: Søgaards Bryghus er ett av seks stoppesteder på Aalborgs berømte «Beerwalk».
Hvornaar: Hoornaar smager en Tuborg bedst? Hvergang! Slik heter det danske munnhellet. På «Kystens perle» har du alle muligheter til å teste ut selv:)
Hvornaar: Hvornaar smager en Tuborg bedst? Hvergang! Slik heter det danske munnhellet. På «Kystens perle» har du alle muligheter til å teste ut selv:)

Det umulige valget

Så kommer hotelldirektøren til kultur – og da bli det virkelig vanskelig. For her er det så utrolig mye å ta tak i. Han nevner «Huset», «Musikkens Hus», «100Fryd», «Café Frederiksberg», «Aalborg Teater» og mere til. Men må han plukke ett sted, så velger bypatrioten «Kunsten». Museumsklassikeren, som er totalrenovert og ble nyåpnet i 2016.

Selve bygget ble tegnet av den verdensberømte finske arkitekten Alvar Aalto i samarbeid med Elissa Aalto og Jean-Jacques Baruël, og er en museumsgjenstand i seg selv. Inne i bygget finner du en samling av 4.000 verker, både danske og utenlandske.

802