Høstkos i deilige Danmark

Høstkos i deilige Danmark

Danmark er mange nordmenns sommerfavoritt. Med god grunn. Men vår flate nabo i sør er full av sjarm og avslappende kos også nå når høsten er her.

Hver årstid sin sjarm heter det. Høsten er intet unntak. For hvor deilig er det ikke med den friske høstlufta når du er varm på føttene og anorakken sitter godt rundt kroppen? Og hvor hyggelig er det ikke å trekke innendørs og nyte det lune og varme etter en lang dag ute?

Med sine kroer, lange strender, det ville havet og sine koselige byer, står de gode danske høstopplevelsene i kø ut over høsten. Enkelt tilgjengelig er det også og avstandene mellom stoppestedene på Jylland er nærmest av symbolsk karakter.

Rudbjerg Knude Fyr ble bygget i 1899 og slukket lampene for godt i 1968. Sanden tok rett og slett overhånd. Høst i Danmark. Foto: Fjord Line
Rudbjerg Knude Fyr ble bygget i 1899 og slukket lampene for godt i 1968. Sanden tok rett og slett overhånd. Foto: Fjord Line

Vi kan jo begynne helt på toppen fra Hirtshals og kjøre rett sørover. Der finner vi flotte steder som Løkkken og Blokhus. Svinger du av mot Lønstrup før du kommer til Løkken, kan du også ta en tur til Rubjerg Knude Fyr. Det nedlagte fyret ligger fantastisk til på et fjell av sand med havet midt i mot.

Høsten på sykkel i Skagen

Fyker du rett østover i stedet for sør fra Hirtshals, tar det snaue 45 minutter før du kan parkere i pittoreske Skagen. Der må vi absolutt å anbefale å leie sykkel og utforske omlandet, som en tur til punktet som deler Kattegat og Skagerrak mellom seg, Grenen.

Høst i Danmark. Skagen i høstskrud: Vakre Skagen i høstmørket. Det er koselig i Skagen om høsten og byen har haugevis av koselige kroer og barer der det er godt å møte folk og få varmen. Foto: Fjord Line
Skagen i høstskrud: Vakre Skagen i høstmørket. Det er koselig i Skagen om høsten og byen har haugevis av koselige kroer og barer der det er godt å møte folk og få varmen. Foto: Fjord Line

I Skagen har de dessuten en kultur- og opplevelseskalender som kan ta pusten fra en, flere interessante museer og deilige kroer og spisesteder.
Prøv sjømaten!

Frederikshavn og omland

Fra Skagen går det strøkne veier ned til Frederikshavn, som ligger rundt 40 kilmeter lenger sør. Dette er en by med flotte butikker og flere gode spisesteder.

Naturområdet Bangsbo litt sør for byen er dessuten vel verdt et besøk. Her nyter du den praktfulle naturen, de historiske bygningene, freden og roen, fuglelivet, botanikken og tro det eller ei – her er det også utkikkspunkter.

Fra Frederikshavn går det også ferge ut til fascinerende Læsø, særlig kjent for sitt Læsø-salt og for sine enestående hus med tak av tang. Læsø tilbyr også et vell av aktiviteter og kan dessuten skilte med et superflott spa i en nedlagt kirke. Fergeturen tar omkring halvannen time.

Høst i Danmark. Læsø har en helt spesiell historie og er kjent for sin saltproduksjon, sine tangtak og for å være et såkalt matriarkalt samfunn. I dag er saltbehandlinger og spa også noe den 114 kvadratkilometer store øya med ca. 2000 innbyggere tilbyr. Foto: Fjord Line
Læsø har en helt spesiell historie og er kjent for sin saltproduksjon, sine tangtak og for å være et såkalt matriarkalt samfunn. I dag er saltbehandlinger og spa også noe den 114 kvadratkilometer store øya med ca. 2000 innbyggere tilbyr. Foto: Fjord Line

Og så har vi Sæby da. Bare et lite kvarter i bil fra Bangsbo.

Det er blitt sagt om vakre Sæby at det er et stykke dansk poesi i stivnet form! For den mildt sagt sjarmerende byen er virkelig noe for seg selv med sin gamle bykjerne og sine lange strender, der Kattegats salte bølger ruller inn mot den hvite sanden.

Det er ikke for ingenting at det var nettopp her salige Henrik Ibsen fikk den nødvendige inspirasjonen til å skrive mesterverket «Fruen fra havet».

Få med en kunstskatt

Fra Sæby er det naturlig å sikte seg inn mot Aalborg. Men på veien dit, støter du på en helt spesiell skatt: Voegaard Slot.

Én sak er selve slottet – et gigantisk renessanseslott en ørliten avstikker fra motorveien mellom Aalborg og Frederikshavn. Spesielt i seg selv. Noe annet er innholdet. For her finner du nemlig Danmarks største private kunstsamling med klenodier som avskjedsbrevet til Ludvig XVI, avskjedsbrevet til hans kone Marie-Antoinette, skrevet to dager før hun ble kjørt til skafottet i Paris og henrettet, serviset til Napoleon, verker av Rubens, Goya, Corot, Rafael og El Greco.

Her finner du også et eget malteserkapell, ekte Ming-vaser, skulpturer i Carrara-marmor av Delaplanche, byster, 250 år gamle tapeter, malerier, gull, sølv, antikt bøhmisk krystall, håndmalte Sèvres-tallerkener, gobelenger, veggtepper fra Vatikanet, overdådige franske møbler og faktisk en flere hundre år gammel blodflekk på gulvet som visstnok ikke lar seg vaske vekk…

Tung kunst- og kulturhistorie: Voegaard Slot er fantastisk i seg selv, men innholdet er ekstraordinært. Foto: Fjord Line
Tung kunst- og kulturhistorie: Voegaard Slot er fantastisk i seg selv, men innholdet er ekstraordinært. Foto: Fjord Line

Aalborg og Aarhus – ren og skjær egenpleie

Om du reiser via Løkken, Skagen, Sæby eller andre steder, eller sikter direkte på Aalborg får være opp til den enkelte. For uansett hvordan du kommer deg dit, så er og blir Aalborg en ekstraordinær opplevelse. Her er det rett og slett veldig mye å se, og finne på. Shoppingmulighetene er utallige og det samme er mulighetene for å spise virkelig godt. Den som er glad i en tur på byen, blir heller aldri skuffet i Aalborg.

Levende sentrum: Aalborg har et pulserende og levende sentrum. Shoppingmulighetene er utallige. Foto: Fjord Line
Levende sentrum: Aalborg har et pulserende og levende sentrum. Shoppingmulighetene er utallige. Foto: Fjord Line

HER finner du for øvrig fine tips til gode opplevelser i Aalborg.

Setter du av tid til å tilbakelegge 120 kilometer på flotte danske motorveier rett sør fra Aalborg, treffer du på Aarhus – Danmarks nest største by etter København. Når du kommer hit, kjenner du på alle måter at du har kommet til en by som er i virkelig friskt driv. Her er fremtidstroen sterk og utviklingsviljen enda sterkere.

Som hos lillebror Aalborg, finner du også her haugevis av riktig gode spisesteder, puber, barer, shoppingmuligheter og dessuten museer og kulturtilbud. Obligatorisk i Aarhus: ARoS kunstmuseum, Den gamle by og Latinerkvarteret.

I Den gamle by trår du lukt inn i den danske historien. Både nær historie og litt fjernere. Passer for alle aldre. Foto: Fjord Line
I Den gamle by trår du lukt inn i den danske historien. Både nær historie og litt fjernere. Passer for alle aldre. Foto: Fjord Line

Alternativ rute hjemover

Etter å ha besøkt mildt sagt mangfoldige Aarhus, er det muligens på tide å snu bilen og sette nesa oppover mot Hirtshals og Fjord Line for å se hvordan det står til i fedrelandet. På vei opp er det mange gode stoppesteder, men det anbefales å droppe hovedveien E45 og ta svingen forbi Viborg, Limfjorden og Himmerland med vakre Løgstør. Derfra er det rake vakre veien langs kysten opp til Hirtshals og sjøreisen hjemover.

Riktig god tur!

Høst. En hyggelig sjøreise er både en god start, og en god avslutning på reisen. Foto: Fjord Line
En hyggelig sjøreise er både en god start, og en god avslutning på reisen. Foto: Fjord Line
1125