I bykjernen av Aarhus er det praktisk og effektivt å bruke beina. Gå på byvandring, forsyn deg av utelivet og snus inn storbystemningen.
Aarhus kjennetegnes av gågater, små gater, åpner plasser, vakre torv og bilfrie områder. Byen er et aldri så lite paradis for fotturisten. Å praie en taxi eller ta seg fram med leiebilen, er ikke nødvendig. I Aarhus ligger alt til rette for å bruke føttene.
Skal du shoppe? Da er det best å gå rundt i byen på Strøget, som strekker seg fra shoppingsenteret Bruun’s Galleri bak Banegården, til Domkirken – byens torg i Latinerkvarteret. Langs den gjenåpnede Aarhus Å finner du dessuten et levende og innbydende cafémiljø.
I samme område finner du også gamle Aarhus. Latinerkvarteret består av mange historiske bygninger fra 1600-, 1700- og 1800-tallet.
Dette området er dermed det perfekte startpunktet for en skikkelig byvandring i Aarhus. Tidligere var de kjøpmannsgårder og småindustri, i dag huser de et bredt utvalg av butikker, restauranter og kontorer. For dem som er ute etter noe unikt, vil man finne mye designertøy og brukskunst i butikkene.
Etter å ha besøkt Latinerkvarteret påpeker mange at om det ikke hadde vært for dansk vær og den særegne skandinaviske stemningen, skulle man tro at man befant seg et sted i Sør-Europa. Likhetstrekkene er mange rent arkitektonisk.
Det er ikke dumt å sette av noen timer hvis du tar i bruk apostlenes hester på en runde i Aarhus’ gater. Byen er Vest-Danmarks ledende på shopping, for omlag 1,2 millioner innbyggere som holder hus innenfor en radius på en times kjøretur.
Shopperne er også trofaste til sitt Aarhus. Da finanskrisen herjet som verst, kunne dagligvarehandelen i Aarhus slå i bordet med 3,5 prosent omsetningsøkning.
I sentrum ligger også flere av byens arkitektoniske perler, som den gamle Toldbod, Aarhus Teater, Hotel Royal og det gamle Rådhus, der hvor Kvindemuseet og Besættelsesmuseet holder til.
I nærheten av det gamle sentrum finner du også Rådhusparken med Aarhus Rådhus. En liten gåtur unna har du sjansen til å oppleve Musikhuset Aarhus, Scandinavian Congress Center og kunstmuseet ARoS. Herfra tar det kun 10 minutter å gå til Købstadsmuseet Den Gamle By.
Aarhus består også av mange parker og grønne områder, der det er deilig å gå tur eller finne seg en benk å hvile på. Den Gamle By ligger i den Botaniske Have, med mange spennende planter og treer som kan utforskes nærmere.
En byvandring i Aarhus bør ende i Mindeparken, som ligger vakkert plassert foran Marselisborg Slot like ved Aarhusbugten, er bygd opp på store arealer av gress med massevis av store og gamle trær.
Her finner du blant annet monumentet over de 4.144 danskene som falt i tysk krigstjeneste i 1. verdenskrig. Men du har også mulighet for å gå en tur i et av hagerommene som blomstrer av frodighet.
Her finnes også lekeplass for de yngste, og hvem vet, kanskje får du muligheten til et solbad?
2017 er virkelig et spesielt år for Aarhus. Den er både gastronomihovedstad og Europeisk kulturhovedstad 2017. Det merkes naturligvis.
Er du opptatt av liv og røre, musikk og festival, gå for all del ikke glipp av Aarhus Festuge i slutten av august, og den som har det minste snev av interesse for mat og matkultur, har bare ett sted å være i begynnelsen av september: Aarhus og dens sagnomsuste Food Festival.
693