Tre dager på et gammelt bordell i Aarhus

Tre dager på et gammelt bordell i Aarhus

Den som synder sover ei. Jeg sov som en stein tre netter i Aarhus, selv om jeg var innlosjert på et gammelt horehus i havnestrøket.

Aarhus, eller Århus, som Danmarks nest største by offisielt het fram til 2011, er en by en del nordmenn bare kjenner som et skilt langs motorveien på vei til ferie eller på vei hjem. Gjerne stressa og med dårlig tid for å rekke ferga til Norge. I hvert fall var det sånn for meg.

Møtte Aarhus med helt åpent sinn

Derfor var jeg sant og si temmelig blottet for både forventninger og fordommer da jeg tok turen for å forsøke å finne ut hva Aarhus har å by på, selv om de mildt sagt positive ryktene om hva som har skjedd i byen de siste årene, også har nådd meg.

Let´s rethink: Det er slagordet Aarhus og Aarhusianerne lever etter. 2017 blir året over alle år i Danmarks nest største by. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line
Let´s rethink: Det er slagordet Aarhus og Aarhusianerne lever etter. 2017 blir året over alle år i Danmarks nest største by. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line

Jeg visste at byen er én av de aller eldste i Danmark med historie tilbake til vikingtiden, og at befolkningen er Danmarks yngste. Jeg visste også at sentrumsgatene preges av studenter og av stadig flere besøkende, både fra Danmark og fra nabolandene. Selv københavnerne er visst av og til å se i Aarhus for tiden. Det sier en hel del.

Men maken til framtidstro og gode tanker om egen by, hadde jeg ikke ventet å finne. Gjennomgangstonen hos de aller fleste jeg møtte, var mer eller mindre: full fres framover! Det er med andre ord ikke uten grunn den verdenskjente reiseguiden Lonely Planet plasserte Aarhus på toppen av listen over de hotteste reisemål for 2016. For her syder det.

Årsakene til framtidstroen er trolig like sammensatte som de er mange. Likevel går det an å trekke fram flere konkrete faktorer som har vært, og er, med på å bygge opp under stoltheten og troen på egen fortreffelighet. En nordmann med mere enn et dusin år bak seg i Aarhus jeg traff i Latinerkvarteret hadde sine tanker om saken. Jeg møtte ham bokstavelig talt midt i kjernen.

Romantikk: Latinerkvartalet er ett av utallige romantiske områder i det forholdsvis tette sentrumet av Aarhus. Foto: Fjord Line/Flemming Hofmann Tveitan
Romantikk: Latinerkvartalet er ett av utallige romantiske områder i det forholdsvis tette sentrumet av Aarhus. Foto: Fjord Line/Flemming Hofmann Tveitan

Unngikk riving – ga ny giv

– Tilbake i 2004 skulle Latinerkvarteret rives, men det ble heldigvis forhindret. Siden har stedet utviklet seg til å bli et veldig populært sted med mange utesteder, kafeer og praktisk talt ingen kjedebutikker. Det begynte på mange måter her og ga en helt ny giv, forteller den norske dansken.

Siden har det virkelig ballet på seg i Aarhus. Samme år som Latinerkvarteret ble reddet, i 2004, åpnet ARoS kunstmuseum. Med sine 17.700 kvadratmeter over ni etasjer og Olafur Eliassons kunstverk «Himmelrummet» på taket, har museet blitt et landemerke og en dundrende besøkssuksess.

Se Torkjell Berulfsens besøk på ARoS!

Regnbue
Landemerke: ARoS Kunstmuseum ble svindyrt å bygge, men er neppe noe Aarhus og aarhusianerne angrer på. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line

Total makeover i havna

Den som lunker ned til havneområdet, vil raskt se at kommunen satser beinhardt på å utvikle stedet.

Det er ryddet opp i hele området, og det reises nybygg i alle retninger, og midt i blant dem troner «Dokk1». Et hypermoderne bibliotek innviet i 2015, som er proppet med innhold.

Bygget er for øvrig tegnet av Schmidt Hammer Lassen Architekter – det samme firmaet som i sin tid tegnet ARoS. Prislappen ble på anselige 1,3 milliarder danske kroner, eller der omkring.

Men aarhusianerne elsker det – og bruker det.

Dkk1:
Dokk1: Bibliotek- og kulturhuset, Dokk1 (uttales dokken), sto ferdig i 2015. Området rundt er sensommeren 2016 fortsatt en byggeplass. Merk byggingen av nye boliger bak i bildet. Merk også cruisefergen til høyre i bildet. Aarhus blir stadig mer populær som anløpshavn for cruisebåter. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line

 Eksepsjonelt kulturliv

Den norskdanske herremannen i Latinerkvarteret kan ellers fortelle meg at byen har vokst med rundt 4000 til 5000 studenter de siste par årene og at den urbane pulsen er både kraftig og påtakelig. Kulturlivet er visstnok helt eksepsjonelt, noe omfanget av den årlige Aarhus Festuge, forteller en hel del om.

Så er det også bestemt at Aarhus er Europeisk Kulturhovedstad i 2017, noe byen benytter seg av til fulle av. Let´s rethink, er byens slagord og det loves at 2017 blir året over alle år i «Smilets by»!

– Lonely Planet, Europeisk kulturhovedstad og fremtidstro. Dette er en fantastisk periode for Aarhus. Og den politiske viljen til å satse er sterk, sier direktør for Aarhus Festuge, Rikke Øxner.

Som om ikke reiseguiden og utnevnelsen til kulturhovedstad var nok, så har jommen også britiske The Telegraph utnevnt Aarhus til «Ny kulinarisk hovedstad». «Det er tydeligt allerede før man har kommet ut av flyplassen, at Aarhus er forelsket i mat», skrev avisen etter den hadde vært på besøk.

Det inntrykket skyldes ikke bare de mange restaurantene og kafeene, for siden 2012  har byen også hatt sin egen og svært omfangsrike «Food Festival«, som har tiltrukket seg solid oppmerksomhet fra hele Danmark.

Mat: Zenia Strunck Mikkelsen
Matbyen: Prosjektleder Zenia Strunck Mikkelsen i Food Festival, kan skilte med mer enn 25.000 besøkende i løpet av de tre dagene festivalen varer. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line

– Interessen for mat, gode råvarer, økologisk og kortreist mat har eksplodert. Og det merker vi. Vi får stadig nye gjester. Ikke bare fra Midtjylland, men fra hele Danmark og utlandet også, inkludert Norge, sier prosjektleder for festivalen Zenia Strunck Mikkelsen. 

Det faktum at Michelin-guiden de siste to årene har drysset sine stjerner over fire av byens restauranter, kaster en viss troverdighet over Strunck Mikkelsens påstand.

Sarkasme fra barkrakkene

Den som liker å slite barkrakken, har lite å frykte ved et Aarhus-besøk. For puber er det nok av. I alle kategorier og prisklasser. Men sliter du med sigarettrøyk, må du passe litt på. For her er det nemlig slik, at hvis puben din er under 40 kvadratmeter, ja så er det tillatt å røyke inne.

Og hvorfor det, vil du sikkert lure.

– Myndighetene lagde bestemmelsen fordi de ville slå et slag for å bevare den danske krokulturen, svarer en bartender jeg spør. Smilende og røykende.

Den samme bartenderen har mye godt å si om byen sin, men minner om at Aarhus ikke ligger langt unna Mols, stedet som er opphavet til de berømte Molbo-historiene.

Klassiker:
Klassiker: En veldig typisk Aarhus-bestilling. En lokal Ceres-øl og en Arnbitter.

– Det er et skikkelig driv i Aarhus for tiden, men vi har våre Aarhus-historier som vi kaller dem. Visste du for eksempel at alle vinduene på splitter nye Dokk1 må byttes ut? Og vet du hvorfor?

– Nei, svarer jeg.

– Jo, for de tåler ikke vann, gliser bartenderen før han serverer Aarhus-historier på rekke og rad. Dansk jovialitet skal man aldri kimse av. 

Den dampende bartenderen kunne for øvrig fortelle at nordmenn som drikker bitteren Gammel Dansk og føler seg danske, begår en aldri så liten bommert.

 – Dansker drikker ikke det der. Skal du gjøre som danskene, så bestiller du en Arnbitter, forteller han. 

Ja ja.

Tivoli, museer og uteliv

Etter noen dager i Aarhus kan vi altså oppsummere at byen er proppfull av selvtillit, framtidstro, restauranter, barer, butikker og prosjekter som blir lagt merke til. Men det er selvsagt mer.

Jeg ba min norske venn fra Latinerkvareret om å komme med fem «have to do», og da svarte han følgende.

  • Moesgaard Museum – en attraksjon på internasjonalt nivå både i kraft av arkitekturen, utstillingene og beliggenheten, sier min venn.
  • Kneiper – her trakk han særlig fram Jægergaardsgade og Latinerkvarteret
  • ARoS – spektakulært, det taler for seg selv!
  • Den Gamle By – et vandremuseum der du kan følge historen flere hundre år tilbake og helt fram nesten til vår tid. Her kan du gå inn i husene og oppleve alt fra 1700-tallets Danmark til leiligheter og butikker fra 1970-tallet.
  • Sjø og skog – lei sykkel, sa min venn og la til: byen har fantastiske nærområder
Den gamle by - Århus
Den gamle by: Her vandrer du bokstavelig talt rundt i en historiebok. Se hvordan det gikk da Torkjell Berulfsen besøkte Den Gamle By. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line

Hva med horehuset?

Jeg nevnte innledningsvis at jeg sov tre dager på et gammelt horehus. Og det var bokstavelig ment. For jeg innlosjerte meg på First Hotel Atlantic ved siden av Dokk1 nede i havna.

Og jada, hotellet var faktisk et bordell i tidligere tider, men det ligger langt tilbake. For havna er ikke hva den en gang var – og det er heller ikke bygget, som nå rommer et førsteklasses hotell der jeg sov i den pureste uskyldighet. 

– Vi har 102 nyrenoverte rom og en frokost- og konferansesal med Aarhus´råeste utsikt. Dessuten ligger hotellet vårt i umiddelbar nærhet til nesten absolutt alt denne fantastiske byen har å by på, sier resepsjonssjef Jacqueline Taul på spørsmål om hvorfor jeg hadde foretatt et godt valg av sted å bo.

<strong>Bra beliggenhet:</strong> First Hotel Atlantic ligger sentralt i havnen i Aarhus og har eget parkeringshus. Det kommer godt med hvis du har med deg bil. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Linentic
Bra beliggenhet: First Hotel Atlantic ligger sentralt i havnen og har eget parkeringshus. Det kommer godt med hvis du har med deg bil. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line

For å komme seg til Danmark og Smilets by, cruiser du enkelt og billig til Jylland med Fjord Lines miljøferger MS Bergensfjord og MS Stavangerfjord fra LangesundBergen og Stavanger til Hirtshals. I sommersesongen (fra mai til september) kommer du lynraskt over Kategat med HSC Fjord Cat fra Kristiansand til Hirtshals.

Her er noen levende bilder fra Aarhus:

 

1634