Dansk jul – fem ting du kanskje ikke visste

Dansk jul – fem ting du kanskje ikke visste

Juletradisjoner varierer fra land til land. Her gir vi deg et knippe av dem som kjennetegner dansk jul.

Setter fram juletøflene

Her hjemme drar vi fram julestrømpene når det nærmer seg julaften, til stor glede for de yngste familiemedlemmene. Dansk jul har sin egen vri. Nabolandet vårt i sør foretrekker også å få servert sitt julegodt i noe som hører til på føttene, men i tøfler! De siste ukene før julaften pleier barna å sette fra seg tøflene under vinduskarmen før de legger seg om kvelden. Hvis de har vært snille kommer selvsagt julenissen på besøk i løpet av natten. Gaven kan være sjokolade, godteri, frukt eller noe helt annet.

40_nissepige_ireneusz-cyranek
Barna i Norge har julestrømpe, mens de danske setter fram juletøfler. Foto: Visit Denmark

Har ikke barna vært snille og greie, er det ikke så trivelig å våkne på morgenen. Da kan det forventningsfulle barnet forvente seg en pinne eller stein i tøffelen!

Danskenes førjulsfest

En av danskenes førjulstradisjoner skiller seg også ut fra den norske. Er det noen som har hørt om J-dagen? Det er en viktig del av dansk jul, nemlig dagen hvor ølhunder får en gyllen anledning til å meske seg i deilig brygg. J-dagen er den første fredagen i november – dagen hvor Tuborg årlig lanserer sitt juleøl.

Danskene feirer j-dag i førjula, samtidig som Tuborg lanserer sitt årlige juleøl.
Danskene feirer j-dag i førjula, samtidig som Tuborg lanserer sitt årlige juleøl. Foto: Flickr

Fra 1981 til 1999 ble J-dagen lagt til onsdag, men påfølgende torsdager sto mang en skolepult tom rundt om i landet. Man innså at fredag var en bedre dag for å arrangere danskenes gedigne førjulsfest. Om du vil oppleve blå nisseluer, syngende julenisser, gater fylt med skum og drøssevis av lastebiler med juleøl, er det bare å huke av datoen i 2017 først som sist.

Andre mattradisjoner

Nordmenn viker sjelden fra ribbe og pinnekjøtt – julematen er i svært mange norske hjem obligatorisk for å framkalle følelsen av julestemning.

dansk jul - julemat
En julemiddag i Danmark kan se ut omtrent som dette. Foto: Visit Denmark

I Danmark er det andre varianter som får pryde juletallerkenen før kniv og gaffel skal til pers. Julemiddagen består gjerne av av and, gås, kalkun, epleskiver med syltetøy, skinke og fleskesvor. Tilbehør er gjerne både rødkål og surkål, samt poteter. Danskene har sin egne variant av potetene, nemlig «brunede kartofler». De lages ved å smelte sukker i stekepanna og dekke små, forkokte poteter med sukkeret. Nougat, sjokolade og marsipan serveres gjerne i dessertskåla etterpå.

Julebord=julelunsj

Våre norske julebord er heller ikke noe man bedriver på dansk jord. Der arrangerer man heller en julelunsj med et omfangsrikt koldtbord, typisk bestående av for eksempel sild, skinke, pølse og grønnkål. Hva fylles glassene opp med? Ikke si du ble overrasket av at det danske juleølet er en gjenganger. Og snaps, eller «en lille en», hører også med. Danskene vet å kose seg når de har sjansen!

Gløgg er kultur i dansk jul

Gløggen er godt kjent i Norge også, men i Danmark har folket nærmest et religiøst forhold til juledrikken. Og den skal selvfølgelig være tilsatt rødvin, en alkoholfri variant vil få dansken til å le eller grine litt på nesen.

Gløggen lagres gjerne i god tid, før den serveres i kompaniskap med rykende ferske «æbleskiver» – en annen dansk julefavoritt.

"Æbleskiver" og gløgg er en julefavoritt blant det danske folk. Foto: Visit Denmark
«Æbleskiver» og gløgg er en julefavoritt blant det danske folk. Foto: Visit Denmark

De mange tradisjonsrike vinstuene åpner som regel serveringen av den tradisjonelle julekomboen midtveis i november. Det må definitivt prøves hvis man ønsker å oppleve smaken av dansk jul.

Se forøvrig også Skagen-programmet i jula, som er både velfylt, velsmakende og stemningsfullt.

Enkelt, behagelig og billig over Skagerrak

For å komme seg til Danmark, cruiser du enkelt og billig til Jylland med Fjord Lines miljøferger MS Bergensfjord og MS Stavangerfjord fra LangesundBergen og Stavanger til Hirtshals.

 

 

 

 

 

 

 

 

695