Opplev Danmarks største akvarium

Opplev Danmarks største akvarium

Flere forskjellige haier, seler, fisker, skipsvrak og mating av fisker. Det er bare noe av det du kan se og oppleve om du besøker Nordsøen Oceanarium, Danmarks største akvarium, i Hirtshals.

Et stort akvarium med masse spennende å se på, er det ikke hver dag man får sjansen til å oppleve. Ved Nordsøen Oceanarium får du en unik mulighet til akkurat det. Her kan små og store bli godt kjent med det eksotiske dyrelivet i havet vårt.

Og du møter så utrolig mye mer enn bare torsk og sei, som vårt eget hav bobler over av.

Selene har sitt eget store området ved akvariumet. (Foto: www.oceanarium.dk)

Selene har sitt eget store område ved akvariumet. (Foto: www.oceanarium.dk)

 Nord-Europas største akvarium

– Vi er Nord-Europas største akvarium. Det finnes mange akvarier i verden, og veldig mange av dem viser frem dyreliv i sjøen fra hele verden. Vi har utelukkende dyr fra Nordsjøen, vårt eget hav rett utenfor Hirtshals. Vi har spesialisert oss på et område. Det liker mange, sier Karl Henrik Laursen, direktøren for akvariumet som nesten ligger helt ved sjøkanten i fergebyen Hirtshals.

Nordsøen Oceanarium tar deg med på en fantastisk reise hvor du kan se og oppleve hva Nordsjøen inneholder.

Klapp en fisk under ferien i Danmark

Her kan dere se store månefisker som svømmer i en enorm tank med 4,5 millioner liter sjøvann. I den samme tanken kan du se stimer av andre fisker som stingray, sild og makrell.

Månefiskene du kan se i Nordsøen Oceanarium er noen fascinerende skapninger.
Månefiskene du kan se i akvariumet er noen fascinerende skapninger. (Foto: www.oceanarium.dk)

I tillegg kan Nordsøen Oceanarium by på seler, flere «soner» som viser og illustrerer fisk og sjødyrs liv i havet, små akvarium som viser enkelte fiskearter. Dere finner også «berøringsakvarier» der dere kan ta og føle på sjødyr og fisk!

Det finnes også hele seks forskjellige haiarter her. Med andre ord:

Nordsøen Oceanarium har utrolig mye spennende å by på!

Se dykkere mate fiskene

– Det mest spektakulære vi byr på, er når vi sender dykkere ut i den enorme tanken for å gi dyrene mat. Dykkerne har med seg kamera som sender bilder inn til en stor skjerm slik at gjestene, i tillegg til å se alt live, også kommer skikkelig tett på fóringen. Dykkeren kan også snakke med publikum underveis, sier Karl Henrik Laursen.

I 2015 siden åpnet Nordsøen Oceanarium også for at gjestene kan få være med ”backstage” i akvariumet.

Oceanarium5
Hver dag er dykkere i akvariumet for å mate fiskene mens publikum ser på. (www.oceanarium.dk)

-Det er blitt veldig populært. Vi gir publikum muligheten til å komme tett på dyrene og være med på å gi dem mat, sier Laursen.

Akvariumet er åpent hele året. Sommeren er best besøkt, men totalt i løpet av et år besøker 175.000 personer Nordsøen Oceanarium.

Å fange krabber er noe alle barn synes er morsomt om sommeren. Det å først gå på blåskjell-jakt, for så å kaste snøret med blåskjellet på, ut blant småsteiner og tang, mens man spent venter på at krabbene skal komme,  er en spennende aktivitet for de små.

Nordsøen Oceanarium har et eget område der hele familien kan prøve «krabbelykken».

– Det er en fin aktivitet for barna. Men også de voksne virker å like det, for mange blir veldig engasjerte og vil gjerne hjelpa barna deres, sier direktøren.

Nordsoen_Oceanarium_Krabbekysten2
Ved Krabbekysten i kan dere fange krabber. Akvarium er morsomt både for små og store. (Foto: www.oceanarium.dk)

Spennende hvalutstilling

Nordsøen Oceanarium er stadig i utvikling. I fjor åpnet de en ny utstilling med fokus på hvaler. I Hvalforskerhytten får du svar på alt du måtte lure på om hvalene fra Nordsjøen.

Direktøren mener utstillingen både er morsom og interessant.

– Stort sett alle våre gjester synes hval er en spennende ting. I hvalforskerhytten kan man se skjeletter fra forskjellige hvaler, samt lese og se filmer med informasjon om hvalene, forteller Karl Henrik Laursen.

Reis til Danmark i sommer med Fjord Line

Nordsøen Oceanarium ligger i Hirtshals, helt nord i Danmark. Hit reiser du enkelt til med Fjord Lines ferge HSC Fjord Cat fra Kristiansand (mellom 7. april og 11. september). Reisetiden er bare drøyt to timer!

Du kan også reise fra Langesund, Bergen og Stavanger til Hirtshals med de moderne og miljøvennlige fergene MS Bergensfjord og MS Stavangerfjord.

Danmark har masse å by på hele året. Men det er om sommeren at Danmark er på sitt beste. Ikke langt fra Hirtshals ligger Løkken. Det er en liten kystperle som virkelig er verdt et besøk i sommerhalvåret. Det er ikke for ingenting at Løkken blir kalt «Danmarks riviera». Her er det sandstrender så langt øyet kan se med hvit, deilig sand, og et blågrønt hav.

Veien er også kort til Fårup sommerland og Randers Regnskov. Alt ligger til rette for en sommerferie i Danmark som barna ikke vil glemme med det første. Og om shopping er noe som frister, ligger Aalborg bare en drøy halvtimes biltur fra Hirtshals.

 

849