I København vil du finne alt. Smale brosteinsgater, gamle slott bebodd av ekte prinser og prinsesser, ville vikinger og selvfølgelig; Den lille havfrue. Byen er et eventyr med lykkelig slutt.
Bybildet i Danmarks hovedstad er en elegant blanding av moderne arkitektur, kanaler, åpne rom, smale brosteinsgater, gamle tømmerhus, slott og palass. København yrer av historie.
En tur i og rundt havnen og kanalene i København er en perfekt start på oppholdet. På vei inn i havnen vil du finne H.C. Andersens lille havfrue, som sitter på steinen sin ved inngangen til et moderne, arkitektonisk tillegg til Det Kongelige Danske Bibliotek: Den Sorte Diamant, som huser restaurant Søren K, oppkalt etter den verdensberømte filosofen Søren Kierkegaard.
København er en by som kombinerer gammelt og nytt. Selv om byen bevarer sin 1.000 år gamle historie, tar den alltid i mot framtiden med åpne armer, hjerte og sinn.
Alle dansker har litt vikingblod i seg. Fra det 8. til det 11. århundre var befolkningen i Skandinavia kjent som vikinger – oppdagelsesreisende, kjøpmenn, krigere og sjørøvere som hersket og plyndret seg vei gjennom Europa fra rundt år 800 til 1066. Vikingene var bosatt over hele Europa, faktisk også i noen områder av Asia og Nord-Atlanteren.
I København finner du mange spor og artefakter fra vikingene og vikingtiden.
København ble hovedstad i Danmark i 1167, da biskop Absalon grunnla byen. I årene etter gjorde sildefiske København til en velstående by. Under kong Christian 4. i det 17. århundre bokste byen til den hovedstaden som man kjenner i dag. Med en befolkning på 1,9 millioner er København den største hovedstaden i Skandinavia.
København er hjemstedet for verdens eldste monarki og et veldig populært kongehus. Danmark er et lite land med befolkning på rundt 5,6 millioner mennesker. De aller fleste av dem oppfatter den kongelige familien som gode representanter for nasjonen og den danske livsstilen.
Danskene som levde under 2. verdenskrig vil huske Kong Christian 10., som daglig red gjennom Københavns gater på sin hvite hest under den tyske okkupasjonen. Han ble kun ledsaget av én vakt. Danskene så på handlingen som heroisk, og som et symbol på motstand – et lys i mørket om du vil. Det gjorde ham til en av de mest populære danske monarker i moderne tid.
Kongefamiliens overhode er Dronning Margrethe 2., som er gift med prinsgemal Henrik. Deres sønn, Kronprins Frederik er tronarving. Han er gift med Kronprinsesse Mary, med røtter fra Tasmania i Australia. Sammen har de fire barn: Christian, Isabella og tvillingene Vincent og Josephine.
Mange dansker betrakter Mary og Frederik som gode forbilder og representanter for det moderne, danske familieliv, hvor man balanserer mellom arbeid og privatliv. De seneste årene har særlig Kronprins Frederik vunnet mange danske hjerter ved å vise seg som følsom og moden, men også som en tøffing. Han fullførte blant annet et Ironman-løp i Københavns havn og gater i 2013.
Han ses også ofte på sin ladesykkel, når han i ny og ne henter sine barn fra barnehagen eller skolen, som en hvilken som helst dansk far.
En annen grunn til at mange dansker elsker kongehuset er at Dronning Margrete alltid har ævrt en avslappet og jordnær dronning. Som kjederøyker har hun en og annen gang også vist fram sitt lange, grå hår fra balkongen på Amalienborg.
Danmark er et demokrati som siden 2011 er blitt styrt av en venstreorientert regjering med landets første kvinnelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokratiet, i spissen. Danmark er er liberalt land hvor flere politisk partier kan være i regjering samtidig.
Dansk politikk har i nyere tid inspirert til flere populære TV-serier, som blant annet «Forbrydelsen» og «Borgen». Begge har oppnådd internasjonal suksess, og sjangeren blir i dag omtalt som Nordic Noir.
630