Galskapen inntar Aarhus!

Galskapen inntar Aarhus!

Under Aarhus Festuge snus Danmarks neste største by fullstendig på hodet. Rundt ett tusen arrangementer, folkefest og kulturuttrykk i alle varianter venter mer enn 300.000 besøkende fra 31. august.

«Smilets by» er oppnavnet på Aarhus. Men hvert år, idet august blir til september, arrangeres kulturfesten Aarhus Festuge. Da kunne den Midtjyske kulturbyen trolig sluppet godt unna med å døpe seg om til «glisets by», eller noe i den duren.

I hvert fall hvis vi skal tro aarhusianerne selv, og ikke minst direktør for kultur- og folkefesten Aarhus Festuge, Rikke Øxnes og hennes våpendrager Jonas Barfoed.

Direktør for Aarhus Festuge, Rikke Øxner og presseansvarlig Jonas Barfoed, skal lose mer enn 300.000 gjester gjennom 1.000 ulike små og store kulturarrangementer på 10 elleville dager med kulturfest. Foto: Fjord Line
Direktør for Aarhus Festuge, Rikke Øxner og presseansvarlig Jonas Barfoed, skal lose mer enn 300.000 gjester gjennom 1.000 ulike små og store kulturarrangementer på 10 elleville dager med kulturfest. Foto: Fjord Line

For festuka gjør på ingen måte skam på navnet sitt, ifølge de to.

De kan fortelle at under den ti dager lange kulturfesten, som har holdt det gående helt siden 1965, er det intet mindre enn ville tilstander i Aarhus. Selv om det er de kulturelle opplevelsene som står i sentrum, er dette også en durabelig fest som ruller og går omtrent døgnet rundt.

Party: Hele byen er en fest i ti dager til ende.  Foto: Martin Damm Kristensen.

Kulturfest som tilbyr kultur i alle fasonger

Det offisielle programmet forteller om rundt 1.000 ulike kulturarrangementer fordelt på noe sånt som 100 arenaer og scener. I tillegg kommer alt det andre, som ikke er omtalt i programmet. Og det er det mye av, for de fleste som har noe kulturelt eller kulinarisk å melde i denne byen, kjenner sin besøkelsestid.

– Folk bare kaster seg på. Festuken er intet mindre enn et deilig samspill med hele byen, forteller Gitte. Jonas, for øvrig halvt norsk, nikker ivrig.

Hva de ulike restaurantene og aarhusianerne ellers bidrar med for egen maskin, kan være så mangt og mere enn mangt. Men det offisielle programmet (2017 – programmet for 2018 er ennå ikke sluppet) ligger fast. Og det er omfattende greier. Og av det altomgripende slaget.

Hvor som helst, når som helst og hva som helst. Kunst- og kulturuttrykkene er mange og høyst forskjellige. Her fra en byromsintallasjon under 2015-varianten av Aarhus Festuge. Fotograf: Martin Dam Kristensen
Hvor som helst, når som helst og hva som helst. Kunst- og kulturuttrykkene er mange og høyst forskjellige. Her fra en byromsintallasjon under 2015-varianten av Aarhus Festuge. Fotograf: Martin Dam Kristensen

– Er det primært satt sammen for å underholde de besøkende, eller er det ment for å skape dypere forståelse gjennom kunst og kultur?

– Når vi setter sammen programmet, er det helt vesentlig å sørge for en skikkelig bredde. Vi har kultur for den mest folkelige og kultur for nerden, sier Jonas.  

Den som leser programmet vil se at han har ordene i behold. For der finner du alt fra bakgårdsvandringer og jazzkonserter, til eksperimentelt teater, rock ´n roll,  kokkekonkurranser, politisk satire, workshops, gatekunst, installasjoner og hvem vet hva.

– Vi har også massevis av aktiviteter for barna, legger Jonas til.

Martin Dam Kristensen Byparken, 2013. Vandvulkanen fra Grundfos er et hit blandt børnene.
«Vandvulkanen fra Grundfos» er en hit blant barna. Her fra 2013. Foto: Martin Damm Kristnsen

Bygger borer i fleng

Hver festuke har et eget tema, som fungerer som en inspirasjon for de ulike arrangementene.  Årene 2017 til 2019 har man faktisk valgt det samme temaet hvert år: «Bridging». Det handler om å bygge bro – på mange måter og nivåer.

Øxlers forklaring er føglende:

– Vi bygger bro på tvers av kunstarter, mellom bydeler, generasjoner, viten, interesser, sjangere og opplevelser. Det skapes et nytt rom, hvor kunst og kultur kan utfolde seg og hvor byen kan oppleves på en nye og kanskje øyeåpnende måte.

 

Århus Festuge. Foto: Martin Damm Kristensen.
Pop-up. Det kryr av såkalte popup-scener og popup-restauranter når Aarhus Festuge setter igang med kultur i all sin velde. Foto: Martin Damm Kristensen.
Latinerkvartalet er ett av mange steder der det i ti dager vil vrimle av konserter og annen kultur. Foto: Fjord Line
Latinerkvartalet er ett av mange steder der det i ti dager vil vrimle av konserter og annen kultur. Foto: Fjord Line

Festuken – en vital 43-åring

Aarhus Festuge har overlevd mer enn 40 år. Det hadde kulturfesten naturlig nok ikke gjort hvis den manglet solid lokal forankring.

Tallenes tale viser at kulturfestivalen har mer enn 300.000 besøkende. Ikke verst for en by med omtrent det samme antallet fastboende. Det betyr i teorien «alle mann alle» på fest. 

– Vi som bor her er oppvokst med festivalen. Det er en årlig begivenhet som ikke går noen hus forbi. Men vi får stadig mer besøk fra andre steder i Danmark og også fra utlandet. For programmet er ikke spesielt lokalt, selv om vi har mange lokale bidrag, sier Rikke, som mer enn gjerne ser mange nordmenn i «Smilets by» i slutten av august og begynnelsen av september.

Grønn kulturfest

Arrangørene av Aarhus Festuge kunne i 2011 slå seg selv på brystet og rope høyt at de arrangerte den aller første WindMade-kulturfestival i verden.

Og fortsatt får festivalen alt sitt energiforbruk dekket av vindenergi.

Festivalen er for øvrig et såkalt non profit-arrangement.

Ønsker du å oppleve fenomenet Aarhus Festuge, kommer du enkelt, raskt og billig til Jylland med Fjord Lines ferge, HSC Fjord Cat fra Kristiansand til Hirtshals . Du kan også cruise fra LangesundBergen og Stavanger til Hirtshals med de to moderne fergene MS Bergensfjord og MS Stavangerfjord, som begge fosser til kontinentet på grønn gass.

875