La Locanda – det italienske eventyret i Aalborg

La Locanda – det italienske eventyret i Aalborg

Midt i Aalborg sentrum ble det i 2014 startet opp en italiensk restaurant. Få år senere er La Locanda byens mest populære.

Vikingene grunnla Aalborg for over 1000 år siden. Kanskje de allerede den gang røvet til seg noen smakebiter fra det søreuropeiske matfatet? I vår tid trenger vi heldigvis ikke å bli like voldsomme som de plyndrende sjømennene for å få tak i den maten vi vil ha. Over alt popper det opp kjøkken fra de fjerneste strøk.

Alle byer med respekt for seg selv har deilig mat å by både gjestene og lokalbefolkningen. Aalborg, med i overkant av 100.000 innbyggere, har rundt 200 store og små spisesteder å velge mellom. På toppen av TripAdvisors liste finner vi La Locanda. Restauranten holder til i Brix Gaarden – et område som bærer med seg over 400 år med lokalhistorie. Det er et av Aalborgs eldste og markante verneverdige hus. Med en stor dose italiensk kjærlighet har Brix Gaarden fått en ny oppsving.

La Locanda tilbyr klassisk italiensk mat av høy klasse.
La Locanda tilbyr klassisk italiensk mat av høy klasse. Foto: La Locanda

Men hvordan har det seg at en italiensk restaurant har blitt den mest populære i hele byen? Michael Harbo, som er en av eierne, forklarer:

– Det er egentlig ganske enkelt. Medeier og sjefskokk, Carlo Liberati, er italiener og utdannet kokk fra Roma. Generelt sett er han en meget dyktig kokk, men på klassisk italiensk mat er han outstanding. Og det er én av grunnene til de gode anmeldelsene. Den andre er personalet vårt. De forstår virkelig hvordan man skal skape den riktige atmosfæren og er i tillegg vinkjennere. Begge deler er noe gjestene våre setter stor pris på.

La Locanda holder på tradisjonene

Brix Gaarden har gjennom historien stort sett operert som kjøpmannsgård. Slike tradisjoner er det lett for italienere å ta vare på. Da restauranten åpnet i november 2014 var til og med navnet godt planlagt opp mot lokalet.

– La Locanda betyr «den lokale» eller «kroen». Det kalte man ofte spisesteder i Italia på den tiden Brix Gaarden ble bygget. Bygget er fra 1585 og er en av Aalborgs eldste bygninger, forklarer Harbo.

En av La Locanda sine mange smaksfulle retter, Ravioli.
En av La Locanda sine mange smakfulle retter, Ravioli. Foto: La Locanda

Å suse til toppen av TripAdvisors anbefalingslister i løpet av et drøyt år er langt ifra noen enkel øvelse. Og på La Locanda vet de at prestasjonene fortsatt må være gode for å holde seg der. Etter topplasseringen har de også merket litt forandring i klientellet.

– Vi har selvsagt aller flest danske gjester, og vi har allerede forholdsvis mange stamgjester som spiser her 4-5 ganger i året. Da vi rykket opp på toppen hos TripAdvisor begynte vi å få en hel del både norske og svenske gjester. Faktisk har vi også en del italienske gjester – italienere spiser helst italiensk, også når de er i utlandet, forteller Harbo videre.

Satser på delikatesser

Rett før jul åpnet en splitter ny del av satsingen, som er med på å skape et større tilbud for gjestene. La Bottega kaller de det, noe som betyr «butikk» på italiensk. Her får man kjøpt inn delikate råvarer.

– La Bottega er butikken og kafeen vår. Her har vi en stor vedfyrt brødovn som vi baker alt brødet vårt i. Utover det kan man også kjøpe ost, skinke og pålegg, spise dagens rett eller kjøpe den med seg hjem. Vår dagsferske hjemmelagde pasta er det også mulig å få kjøpt.

Kokk Ricardo Buglione forbereder mat på restaurantens kjøkken.
Kokk Ricardo Buglione forbereder mat på restaurantens kjøkken. Foto: La Locanda.

Når en restaurant får så god kritikk blant gjestene som La Locanda, er unektelig mange av rettene av det populære slaget. Men hva er favoritten blant folket?

– Det er absolutt vår cichetti, som er den italienske utgaven av tapas. Den består av fem, sju eller ni småretter som velges ut av kokken hver dag, sier Michael Harbo.

Er du i Aalborg anbefales et besøk. Langs med havnefronten i byen er det også gode sjanser for å oppleve et uforglemmelig måltid.

684