Opplev dyrelivet i Aarhus – helt gratis

Opplev dyrelivet i Aarhus – helt gratis

En kort bil-, buss- eller sykkeltur fra storbyens kjas og mas kan du komme tett innpå eksotiske dyr. Marselisborg Dyrehage er vel verdt et besøk.

Det er ikke ofte man har muligheten til å kombinere byvandring, shopping og nærkontakt med dyr, men i Danmarks nest største by er dette den perfekte måten å slappe av på. Hiver du deg for eksempel på sykkelen, som du enkelt får leid i byen, kan du få et bredt spekter av opplevelser noen tråkk unna storbylivet.

I Marselisborg Dyrehave i Aarhus kan du treffe på ulike hjortedyr.
I Marselisborg Dyrehave i Aarhus kan du treffe på ulike hjortedyr. Foto: VisitAarhus

Like sør for sentrum og havneområdet byr Marselisborg Dyrehage på forfriskende skog med fotogene og sprettende hjortedyr. Dyrehagen er det stikk motsatte av de mer vanlige, sterkt kommersielle dyreparkene. Dette er mer som et rolig safari, hvor det er mulig å gi dyrene ei gulrot eller et eple underveis. Og det koster ikke en krone i inngang.

Tradisjonsrik dyrehage

Da dyrehagen ble etablert i 1932 var den originale ideen å ha sau gående der for å holde gresset i sjakk, men istedet ble den østasiatiske sikahjorten satt på jobben. I dag kan du treffe på en fin bestand av både sikahjort og dådyr. Villsvin finnes også i dyrehagen, men i en egen innhegning ettersom de er hakket mer aggressive. For selv om dyrene er vant til mennesker, så er det viktig å huske på at de ikke er kjæledyr.

Parken er åpen så lenge solen er oppe. Når det blir mørkt stenger det, slik at dyrene kan få hvilt seg. Gjennom det 22 hektar store området går fine stier mellom alle sju inngangsportene. Ved hver inngang er det oppslagstavler med informasjon om dyrehagen og hvordan man skal oppføre seg i nærheten av dyrene. Det er ikke mange regler å forholde seg til. Stort sett kommer man langt med god gammeldags folkeskikk.

Marselisborg Dyrehage er ikke bare populært for turister. Blant lokalbefolkningen er dyrehagen også særdeles ettertraktet. Her er det mulig å ladde batteriene i rolige omgivelser på en av rasteplassene. Og hvis du spør de lokale om tips, kan det tenkes at de vil anbefale en aldri så liten dukkert ved badestranden like utenfor, hvis temperaturen tillater det.

Flere muligheter i området

Etter en runde i dyrehagen kan det være at den nære kontakten med naturen har gitt mersmak. Da er det bra å vite at det er ypperlige muligheter til å overnatte i Hørhaven, som er et skogholt noen minutter sør for Marselisborg Dyrehage og badestranden. Her er det tilrettelagt for gratis telting, grilling og avslapping, med utedo i umiddelbar nærhet om det skulle være behov. Hele opplevelsen er i sykkelavstand fra bysentrum.

Velger du en litt annen rute på vei tilbake til sentrum, åpner det seg enda flere spennende muligheter. Marselisborg slott og den vakre slottsparken kan være verdt en titt. Slottet er danskenes svar på Skaugum, og her hender det at den danske kongefamilien oppholder seg.

Marselisborg Slotspark i Aarhus er et nydelig skue.
Marselisborg Slotspark i Aarhus er et nydelig skue. Foto: VisitDenmark

På nabotomten er det som må omtales som sentrum for idretten i Aarhus. Kanskje er du heldig å få med deg hester i fullt firsprang på ærverdige Jydsk Væddeløbsbane? Hvis du liker fotball kan det være at en Superliga-kamp, på Danmarks tredje største fotballstadion, med AGF frister mer. På området ligger også Aarhus sykkelbane og flerbrukshall.

Jydsk Væddeløbsbane er meget populær blant innbyggerne i Aarhus.
Jydsk Væddeløbsbane er meget populær blant innbyggerne i Aarhus. Foto: VisitAarhus

Rundt neste sving kan det ofte høres hyl og hvin, for her dukker Tivoli Friheden opp. Rundturen i Aarhus kan dermed avsluttes med en rundtur i karuseller. Det er ikke verdens største fornøyelsespark, men har absolutt kvaliteter til å underholde både store og små.

626