Opplev et dansk kinderegg i vinterferien!

Opplev et dansk kinderegg i vinterferien!

Frister det med en smakebit på livet i Nordsjøen? Et besøk i regnskogen, eller en dag i et stort lekeland? I vinterferien kan alt dette gå i oppfyllelse i magiske Danmark.

Det er deilig å være norsk i Danmark, heter det som kjent. Det er mange gode grunner til at dette har blitt et berømt slagord. Vi nordmenn elsker å dra på tur til Danmark. Enten det er sommer, høst, vinter eller vår.

Mange drar på tur om sommeren. Da har danskene mye å by på. Men det har de jammen meg vinterstid også.

Nord-Europas største akvarium

I disse dager, med vinterferien i kalenderen, kan du og din familie oppleve flere spennende og gøyale ting innendørs.  En tur til nord i Danmark kan gi et lite kinderegg av opplevelser. Og det innen korte avstander.

Helt nord ligger Hirtshals. Derfra er det knappe 15 mil, eller halvannen time i bil, til Randers. Og midt i mellom finner du Aalborg – Danmarks fjerde største by. Disse tre byene er vel verdt et besøk i vinterferien.

På første stopp i Hirtshals finner dere Nordsøen Oceanarium. Det er Nord-Europas største akvarium, og tar dere med på en fantastisk «reise» hvor dere kan se og oppleve hva Nordsjøen inneholder.

Randers Regnskov
Oceanarium begeistrer både store og små. Her fra «det åpne hav». Foto: Oceanarium.dk

Her kan dere se store Klumpfisker som svømmer i en enorm tank med 4,5 millioner liter sjøvann. I den samme tanken kan du se stimer med andre fisk som torsk, sild og makrell.

I tillegg kan Nordsøen Oceanarium by på seler, flere «soner» som viser og illustrerer fisk og sjødyrs liv i havet, små akvarium som viser enkelte fiskearter. Dere finner også «berøringsakvarier» der dere kan ta og føle på sjødyr og fisk!

Lek i vei hos Leos Lekeland

Etter endt dag i akvariet, er ikke turen til Aalborg lang. Dit kommer du deg på under timen i bil. Og i Aalborg finner du Leos Lekeland.

Her er det nok av aktiviteter hvor både små og store kan slå i hjel flere timer, uten at dere kjeder dere.

Randers Regnskov
Leos legeland i Aalborg er en populær innendørsaktivitet. Foto: leoslegeland.dk

I Leos Lekeland finner dere klatrestativer, tunneler, trampoliner, sykler, ballkanoner, mange forskjellige sklier og ballbaner, for å nevne noe.

Lekelandet er åpent alle dager fra 10-19.  Voksne og babyer kommer også gratis inn.

Tre inn i en ny verden i Randers Regnskov

Noen få mil lengre sørover ligger byen Randers. Og her kan dere oppleve en helt ny verden. Å besøke Randers Regnskov er som å gå inn i en ny verden. Spesielt nå på vinteren.

I regnskogen er nemlig lufta både varm og fuktig. I tillegg hører du lyder fra brusende vannfall og mange frittlevende dyr, for eksempel aper og fugler. I trærne over dere henger det flaggermus og dovendyr.

Flaggermus er en av flere spennende skapninger som betraktes i Randers Regnskov.
Flaggermus er en av flere spennende skapninger som betraktes i Randers Regnskov. Foto: Regnskoven.dk

Parken er delt opp i flere verdener. For eksempel  Sør-Amerika, Asia, Afrika og Det Asiatiske slangetempelet. Her kan dere se natur og dyr som hører hjemme på de forskjellige kontinentene.

– Jeg synes det beste med parken vår er at når man går inn her, så er det som å være i en ekte regnskog fra et helt annet sted i verden. Man kommer tett på dyrene her. De farlige er selvfølgelig lokket inne i bur, men mange dyr lever også fritt. Det er varmt og fuktig her, akkurat som i en ekte regnskog, sier Ditte Friis Damsgaard, som jobber ved Randers Regnskov.

Parken har åpent alle dager.

– Parken passer for barn i alle aldere. Voksne trives også her. Her kan alle få mye ut av dagen, sier hun.

Smilets by innen rekkevidde

Hvis du spanderer et par ekstra timer bak rattet med nesa mot sør, kan du parkere i herlige Aarhus. Byen, som er et funn for både matinteresserte og kulturinteresserte. I Aarhus er eventkalenderen alltid fulltegnet og byen er dessuten kjent for å være shoppingbyen over alle shoppingbyer i Danmark.

Den som ønsker å toppe shoppingopplevelsen, kan slenge på et par ekstra timer i bilen, krysse grensen til Tyskland og oppleve vanvittige Scandinavian Park.

Korte avstander

Danmark er som kjent et «yndigt» land, men samtidig er det ikke særlig stort. Det betyr korte avstander mellom severdighetene. For eksempel tar det ikke lenger enn rundt 3,5 timer fra Hirtshals til vakre Odense, fødebyen til H.C. Andersen. Og spanderer du en fem timers tur gjennom det flate landet, når du helt til hovedstaden København med alle sine forlokkende tilbud.

Gammel sjarm: Odense er en svært gammel by og oser av dansk sjarm. Å rusle rundt i de trange gateløpene vinterstid er en virkelig eksotisk opplevelse. Foto: Visit Odense
Gammel sjarm: Odense er en svært gammel by og oser av dansk sjarm. Å rusle rundt i de trange gateløpene vinterstid er en virkelig eksotisk opplevelse. Foto: Visit Odense

Men – har du barn i reisefølget eller er mest opptatt av behagelige opplevelser og velvære, kan du trygt holde deg på Jylland.

Åpne feriesentre

Kan hende har du en vintertur til Danmark i tankene og samtidig har barns krav til fysiske aktiviteter å ta hensyn til? Da skal du vite at eldoradoet Lalandia® holder åpent – året rundt.  Her er dere alle samlet på ett sted og kan la hverdagen fare og sette klokken på Lalandia-tid. Det er aktiviteter for alle: Den viltre, den litt roligere, den skøyeraktige, den tenksomme og nettopp: den voksne!

På Lalandia® er det meste lagt til rette. Stedet er kanskje aller mest kjent for sitt utenomjordiske badeland, Aquadome. Men du verden – her er det ekstremt mye å velge mellom! Eller hva tenker du om et gigantisk innedørs lekeland, bowlingbaner, minigolf, bånn gass på multibanen, trampoliner og hoppeputer for å nevne noe?

Turen fra Hirtshals til Billund tar rundt 3,5 timer.

Atskillig kortere er det til Skallerup Seaside Resort. Du når det fantastiske anlegget ved Vesterhavet etter en kjøretur på en snau halvtime fra Hirtshals.

Vannland: Skallerup Seaside Resort har svært mye å by på, blant annet et stort vannland der det er sommer hele året. Foto: Visit Denmark
Vannland: Skallerup Seaside Resort har svært mye å by på, blant annet et stort vannland der det er sommer hele året. Foto: Visit Denmark

 

Skallerup Seaside Resort er plassert på kjempeområde, som i mer enn 60 år har vært viet til kos, adspredelse og batteriopplading for familier. Og i det senere også for par som ønsker tid til hverandre.

Dette området har virkelig «alt», enten du er der vinterstid eller på sommeren. Når dere parkerer bilen etter å ha unnagjort de 22 kilometerne fra Hirtshals, kan dere praktisk talt gjemme nøklene nederst i ferieveska, og la den stå til ferieoppholdet er over. Se bare her: et stort lekeland, vannland, aktivitetspark, klatrepark, basseng, bowling, supermarked, bordtennis, innebandy, badminton, kreative verksteder, ridesenter, bondegård og selvsagt bar og ulike restauranter.

Velg Danmark – det ser lyst ut for mørketiden!

 

1125