Se filmperler i paradis!

Se filmperler i paradis!

Glem James Bond, Fifty Shades of Grey, Batman og The Fast and the Furious. På Øst for Paradis i Aarhus får du servert de ukjente filmperlene.

Knappe 20 mil sør for Hirtshals, cirka midtveis til København, finner du Aarhus. Det er Danmarks nest største by med sine 259.000 innbyggere. Aarhus kan by på attraksjoner som Tivoli Friheden, museer, Marselisborg slott, god mat og rikelig med shopping, eller sportsbegivenheter innen både fotball og håndball.

Alt det kan nok også oppleves i mange andre byer, både her til lands, og i andre land.

– Fantastisk kino

Men det er én ting du ikke kan oppleve i så mange byer: Nemlig Øst for Paradis. Kinoen er ikke som alle andre. I paradiset kan du se filmer fra alle verdens kriker og kroker, som ikke har blitt snappet opp av «hverdagskinoene».

– Vi har en helt fantastisk kino. Den er vel verdt et besøk, sier Ann-Sofie Grøndal, som jobber ved kinoen.

Nyt en kaffe eller matbit før filmen begynner å snurre på Øst For Paradis.
Nyt en kaffe eller matbit før filmen begynner å snurre på Øst For Paradis. Foto: Øst For Paradis

Øst for Paradis så dagens lys i 1978. Den ble grunnlagt av tre menn som syntes Aarhus manglet en kino for «annerledes-filmene», som ikke ble vist på de vanlige kinoene.

Den fikk navnet fordi den ligger i Paradisgade, og fordi den hadde som mål å være åpen for filmer fra hele verden, også Øst-Europa.

– Vi viser en god blanding av filmer. Her kan man se The Revenant i disse dager, men også filmer som ikke er så kjente. Filmene blir valgt med omhu, forteller Grøndal.

Besøker festivaler

Dersom du elsker film, og da kanskje spesielt å oppdage ukjente perler, er Øst for Paradis en kino som definitivt er verdt et besøk.

De ukjente filmene som vises blir nøye valgt ut. Kinoledelsen besøker jevnlig filmfestivaler i Europa for å bli kjent med nye filmer på markedet. Samtidig tar de valgene om hvilke filmer som ender opp på lerretet i Paradisgade.

– Vi besøker filmfestivaler i Cannes, Rotterdam og Berlin, for å nevne noen. Filmene vi til slutt viser kan være alt fra forholdsvis ukjente filmer, til filmer som er Oscar-nominerte, sier Grøndal.

I 2012 gjennomgikk kinoen også en solid renovering. Gamle stoler ble skiftet ut med nye og bedre seter. Lyd- og bildeutstyret ble også oppgradert. I dag har kinoen sju saler, hvor den minste har 20 seter, og den største drøyt 100.

– Det er en megahyggelig kino å besøke, sier Grøndal.

Øst For Paradis fikk nye seter i 2012.
Øst For Paradis fikk nye seter i 2012. Foto: Øst For Paradis

Premierefester

Kinoen arrangerer også ulike arrangementer i forbindelse med premierer. Da serveres det kaffe, kaker og drinker, for å nevne noe.

– Eventene våre er veldig populære. Vi bygger skikkelig opp til premierene, sier hun.

Grøndal er klar på at man skal lete lenge etter en like spesiell kino, og at filmentusiaster vil få en flott opplevelse ved å besøke paradiset i Aarhus.

– Det finnes ingen kinoer i Danmark som er lik Øst for Paradis, tror jeg. Jeg vet ikke om vi har hatt nordmenn på besøk her før, men det er en helt fantastisk kino som er vel verdt et besøk, avslutter hun.

Øst for Paradis viser filmer også fra Norge. I disse dager viser de filmen Kvinner i for store herreskjorter. Fullstendig program og oversikt over kommende filmer, finner du på her.

556