Skagen gjør seg klar til den siste sommerfesten

Skagen gjør seg klar til den siste sommerfesten

Det er noe med Skagen og stemningen der om sommeren som er veldig sjarmerende. Når seilerne og sykkelturistene setter punktum for årets sesong i august, syder det av liv i byen.

-Det er flott her i Skagen om sommeren, sier Maria Groes Eldh, i bransjeforeningen «Toppen af Danmark» med et smil.

Hun titter utover bryggeområdet i den idylliske havnebyen helt nord i Danmark.

Det er seint på formiddagen, og folk har for lengst gnidd søvnen ut av øynene for å nyte en ny dag av sommerferien. De røde restaurantene, hvor du blant annet får servert en fisk, så fersk at den nesten spreller på tallerkenen, har for lengst åpnet. Bordene er fylt opp av turister fra flere land som nyter sommerdagen.

Nordmenn fyller opp Skagen

Sommeren er naturlig nok «prime time» i den lille danske perlen som til vanlig bare huser drøyt 12.000 innbyggere.

Skagen er flott en varm sommerdag. Da fylles restaurantene på brygga raskt opp. I slutten av august er det duket for "sommeravslutning" i den danske kystbyen.
Skagen er flott en varm sommerdag. Da fylles restaurantene på brygga raskt opp. I slutten av august er det duket for «sommeravslutning» i den danske kystbyen.

Men i sommerhalvåret er det langt flere som bor i Skagen. Sommerhusene fylles opp, det samme gjør campingplassene og hotellene.

Hver eneste dag besøker 5.000 turister byen, og vi nordmenn bidrar godt til å pynte på det sifferet. Tall fra «Toppen af Danmark» viser at over 50.000 nordmenn velger Skagen når de skal ut på tur i juni, juli og august.

 En siste og drivende god fest

Og de to siste helgene i august er det «The grand final» i byen. I juli er det mest besøk, men også på tampen av sesongen strømmer seilere og sykkelturister til Skagen for å markere at årets sommer snart er ved veis ende.

Danskene er glad i en god fest. I Skagen blir det god stemning, også i august.
Danskene er glad i en god fest. I Skagen blir det god stemning, også i august.

– Da er det livlig her i Skagen. Folk er i godt humør. Det er aktiviteter, konserter, Skagen Food & Design Market, og guidede turer, for å nevne noe. Det er verdt å få med seg, mener Groes Eldh.

– Det har blitt en fin tradisjon at mange kommer hit i slutten av august for å markere at sesongen nærmer seg slutten. Da er det god stemning her i byen. Men det er det hele sommeren,  sier Allan Fege ved Skagen Cykeludlejning med et smil.

Leier ut flere hundre sykler

Han er én av mange som livnærer seg på alle turistene som besøker Skagen, både under sesongavslutningen, og resten av sommerhalvåret. Han eier to butikker som leier ut sykler. Totalt har de 900 sykler av ulike varianter.

Hele 900 sykler har Skagen Cyceludleje til utlån. Hele 30 prosent av deres kunder kommer fra Norge.
Hele 900 sykler har Skagen Cyceludleje til utlån. Hele 30 prosent av deres kunder kommer fra Norge.

Turismen er svært viktig for de som til vanlig bor i den sjarmerende byen.

– Nordmenn utgjør 30 prosent av alle våre kunder. Vi har mange dagsturister, mens andre leier for en helg eller en hel uke. Det å sykle her har blitt kjempepopulært. Skagen er en fantastisk flott by å sykle i. Den er ikke så stor og den er helt flat. Derfor er den fin for alle, sier sykkelutleieren.

– Turismen spiller en stor rolle for alle aktørene i Skagen. Overnattingsteder, restauranter og museer for eksempel, nyter alle godt av våre gjester, sier Maria Groes Eldh.

– Sykkelferie i Danmark er en topp måte å feriere på

Sørlendinger på sykkeltur

Sykkelsesongen i Danmark starter tidlig på våren. Og fra Norge strømmer det til med folk som både vil sykle og oppleve alt Danmark har å by på.

– Sykkelferie i Danmark er en topp måte å feriere på, sier Oddbjørn Guttormsen.

33-åringen fra Arendal var i juni på tur med sykkelen i Danmark for andre året på rad. Han og en gjeng på 20 gutter tok da ferga fra Kristiansand til Hirtshals, før syklene stod klare for dem på kaia i Danmark.

Sykkelturen fra Hirtshals til Skagen er populær blant mange.
Sykkelturen fra Hirtshals til Skagen er populær blant mange.

– Vi syklet da til Skagen, en tur på rundt fire-fem mil. Det er en veldig fin tur å sykle. Det er mange flotte stoppeplasser og oppmerket sykkelløype, forteller arendalitten.

Guttormsen anbefaler alle å besøke Skagen om de har sjansen når sesongavslutningen skal markeres om kort tid.

– Jeg elsker å feriere i Danmark. Standarden på hyttene man leier er veldig bra. Skagen er en liten by, men det er veldig fint der. Havna er flott med mange koselige spisesteder. I tillegg er det en handlegate med butikker og restauranter. Fine strender er det også, sier han.

Også Maria Groes Eldh anbefaler på det varmeste en sykkeltur.

– Vi har mange sykkelgrupper fra Norge på besøk, og det er noe enda flere burde prøve. En slik tur kan gi så mye mer enn de få milene man sitter på sykkelsetet og tråkker for å nå målet.

Groes Eldh har tre ting hun anbefaler å se og oppleve på turen sørover.

Nordsøen Oceanarium i Hirtshals er et spennende sted å besøke. Ørnereservatet i Bindslev i nærheten av Tversted er også verdt et besøk. Råberg Mile (Danmarks største sanddyne) er et absolutt ”must”. Den må man bare oppleve på en slik tur, forteller dansken.

Råberg Mile er et flott skue. Det et et av stedene som bør oppleves på turen fra Hirtshals til Skagen.
Råberg Mile er et flott skue. Det et et av stedene som bør oppleves på turen fra Hirtshals til Skagen.

Sykler kan bestilles via for eksempel Skagen Cyceludlejning. Da står syklene klare på kaia i Hirtshals til avtalt tid.

915