Stille før stormen i Fårup

Stille før stormen i Fårup

Det er ikke mye som minner om sol, sommer, barnelatter og lutter glede når vi besøker Fårup Sommerland en skikkelig sur vårdag noen uker før åpningen. Bak godt stengte dører, er det naturlig nok ikke én eneste gjest å se. Men helt stille er det ikke.

 

Driftssjefen i dyp konsentrasjon med vedlikeholdet.
Smed: Jan Belskov er smed i Fårup og har mye å henge fingrene i før parken åpner.

For spisser vi ører, hører vi saging, hammerslag og andre umiskjennelige håndverkerlyder. Vi skjønner raskt at bak kulissene, er det full aktivitet. En ny sesong er rett rundt hjørnet og 20 til 30 personer er i full sving med å gjøre alt de kan for at den 90 hektar store (tilsvarer omtrent 55 fotballbaner) fornøyelsesparken skal være tipp topp tommel opp til prøveåpningen 1. mai.

– Sikkerheten er avgjørende. Alt skal sjekkes, deler skal byttes ut og nye ting skal på plass, sier smed Jan Belskov, en av personene med ansvar for attraksjonenes ve og vel.

En hvirvelvind av en nyhet

Nok å henge fingrene i for vedlikeholdsgjengen med andre ord, men at alt blir klappet og klart for å ta i mot rundt 650.000 besøkende kommende sesong, er det selvsagt ingen tvil om. Fra og med helgen 6. og 7. mai er det full rulle på alle attraksjonene i parken, men skal du også få med deg den store Aquaparken, må du vente til 3. juni.

Porten til gleden: Inngangspartiet til Fårup Sommerland.
Porten til gleden: Inngangspartiet til Fårup Sommerland.

Men noen god grunn til å vente lenge med å ta ferga over Skagerrak til Danmark, er det vel egentlig ikke. For i parken står det allerede en hvirvelvind og venter. Årets nyhet heter nemlig «Hvirvelvinden», og i følge folka i parken blir dette Fårups desidert villeste attraksjon.

– På en villhetsskala fra én til ti, scorer «Hvirvelvinden» en soleklar 10-er, mener en samstemt montereringsgjeng.

G-kraft på 3,8: «Hvirvelvinden» gjør at du kjenner at du lever. Illustrasjon
G-kraft på 3,8: «Hvirvelvinden» gjør at du kjenner at du lever. Illustrasjon

Og parkens direktør, Søren Kragelund, følger opp:

– «Hvirvelvinden», er sammen med «Lynet», for våre aller modigste gjester.

Vovehalse, er det danske ordet for den type folk.

Uansett: Sjefen sjøl har trolig evig rett i det han sier, for her blir du sammen med 23 medpassasjerer plassert i en rundkrets som roterer om sin egen akse. Pendelen som kretsen er festet i, svinger opp til en høyde på 19 meter og en 115 graders vinkel. G-kraften du blir utsatt for, er på heftige 3,8.

Lynet: Her kan du kjenne på 0 til 80 km/t på to sekunder!
Lynet: Her kan du kjenne på 0 til 80 km/t på to sekunder!

Fårup er mye mer enn fart

Fårup Sommerland er selvsagt mer enn heftige g-krefter og en plass for de modigste. Det er en grunn til at parken i skogen ved Blokhus er blitt et barndomsminne for flere generasjoner nordmenn. Her er det nemlig tilrettelagt for opplevelser for hele familien med mer enn 60 attraksjoner. Dere kan også kose dere med hesteridning, hoppeputer, tallrike trampoliner, klatrestativer og haugevis av lekeapparater. Og så har vi skogen da – nennsomt tilrettelagt for turer og piknik.

Danmarks største vannland

I tillegg til skog og bøttevis av attraksjoner, byr parken også på Danmarks største oppvarmete vannland. Her kan hele familien plaske i bølgene i bølgebassenget, ake om kapp på «Surfhill» eller kanskje kjøre sammen nedover strykene på kjempebaderinger i «Vandslangen».

Dere slipper heller ikke unna «Vandkanonen» når badebuksa først er på. Dette er verdens første utendørs vannrutsjebane og den sender deg både i fritt fall og gjennom ti loops 🙂

Aquapark: Alle barns drøm.

Når plaskingen er over, håret er tørt og et annet type sug tar over i magen, står det glohete griller klar omkring i parken. Som alt annet innenfor gjerdene, er også de til gratis benyttelse når billetten først er betalt. Den som foretrekker maten ferdig tilberedt, har en rekke restauranttilbud å velge mellom. Også et 100 prosent økologisk et.

Fire stjerner: Hotel Fårup hadde første sesong i 2016.
Fire stjerner: Hotel Fårup hadde første sesong i 2016.

Viste du forresten at Fårup Sommerland har fått et eget hotell innenfor portene, Hotel Fårup? Joda, det sto ferdig i 2016 og det betyr faktisk at poden og podinnen kan oppnå alle barns drøm – våkne opp midt i en fornøyelsespark. Ikke dårlig.

Bare noen sjømil unna

For å komme seg til Danmark og Fårup Sommerland, cruiser du enkelt, raskt og billig til Jylland med Fjord Lines ferge, HSC Fjord Cat fra Kristiansand til Hirtshals (ute av drift til og med 15. mai), eller du kan cruise fra LangesundBergen og Stavanger til Hirtshals med de to moderne fergene MS Bergensfjord og MS Stavangerfjord, som begge fosser til kontinentet på grønn gass.

 

775