Sylt og Rømø – Den livlige tyskeren og den trivelige dansken

Sylt og Rømø – Den livlige tyskeren og den trivelige dansken

Enorme hvite strender og fare for overdose av frisk luft, er en temmelig presis oppsummering av naboene Sylt og Rømø.

Sylt og Rømø er to øyer som ligger skulder ved skulder noen badeballkast ut i Nordsjøen, eller i Vadehavet som er det korrekte navnet på det våte element utenfor Sør-Jylland. Og utenfor Tysklands vestkyst for den saks skyld.

Bilen på toget: Fra Niebüll i Tyskland kjører du bilen på toget som tar deg over til Westerland på Sylt og Rømø. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line
Bilen på toget: Fra Niebüll i Tyskland kjører du bilen på toget som tar deg over til Westerland på Sylt. Foto: Fjord Line

Tyskerne har i årevis valfartet til Sylt, og hvorfor de gjør det, er neppe noe man blir liggende nattevåken og gruble over.

For som kjent er ikke Tyskland spesielt bortskjemt med sjø og strand, men på Sylt kan tyskerne boltre seg med en ikke mindre enn 40 kilometer lang strandlinje langs vestkysten.

Mer enn bare strand

Selv om veldig mye handler om strand og vann på Sylt, har den 100 kvadratkilometer store (eller lille?) øya ikke mindre enn tre byer, eller kursteder, som tyskerne kaller Westerland, Kampen og Wenningstedt.

Livlig: I Westerland finner du det meste du forventer av en større by: restauranter i alle varianter, butikker, puber og kafeer. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line
Livlig: I Westerland finner du det meste du forventer av en større by: restauranter i alle varianter, butikker, puber og kafeer. Foto: Fjord Line

Og på tysk vis er hele øya grundig tilrettelagt med feriehus og aktiviteter i alle varianter. Og en riktig så effektiv infrastruktur. Veldig godt tilrettelagt for syklister er det også.

Joda, folksomt kan det være, men likevel er det ikke vanskelig å finne steder der store armslag er godt innen rekkevidde. Fire mil med strand og sanddyner er tross alt ikke småtteri.

Strand:
Så langt øyet rekker: Det er strender og strandstoler så langt øyet rekker på Sylt. Det skal visstnok finnes rundt 11.000 av de spesielle stolene på øya. Foto: Fjord Line

Men klør det i shoppingnerva eller du er i det sosiale hjørnet, så finner du også kjøpesentre, ekslusive luksusbutikker under de karakteristiske stråtakhusene, cocktailbarer med utsikt over klittlandskapet, spa, restauranter, barer, underholding i alle varianter og rikelig med feststemning.

I sommersesongen hersker det en temmelig uimotståelig sydlandsk atmosfære over stedet og er naturlig nok tiden med mest besøk.

Men den tyske reiselivsfavoritten går på ingen måte i dvale i vintersesongen.

Da er det for eksempel full fart i badelandet Sylter Welle og eimen av glühwein ligger tjukk over hovedgata i Westerland.

Sør til nord i en fei

Med bil svipper du fra sør til nord på tre kvarter, og helt nord, fra byen List, kan du ta bilferge over til Danmark og Rømø.

Det tar bare 45 minutter, eller der omkring. Men vel i land, viser det seg at man er kommet til en ganske annen tilværelse enn den som hersker hos naboen i sør.

Over til Rømø: Det tar rundt tre kvarter å putre fra List til Havneby. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line
Over til Rømø: Det tar rundt tre kvarter å putre fra List til Havneby. På dekk kan du lene deg tilbake i de karakteristiske Sylt-strandstolene. Foto: Fjord Line

Her handler det aller meste om den enormt brede sandstranden på vestkysten. Lengst i sør er den aller størst og flatest og selv om bilkjøring er tillatt på stranden, framstår den likevel som et uendelig og nokså øde teppe av sand.

Er du av den lekne typen, er det mange muligheter for å leie strandbuggybiler og kitebrett på hjul.

Rømø:
Så langt øyet rekker: Sand, strand og atter sand. Det er en god oppsummering av sørvestsiden av Rømø. Foto: Fjord Line

Den midtre delen av øya kan fortone seg som den reneste ørken, med store sandbanker langs midten.

 

Strandbuggy
Stranda skal brukes: De enorme strendene blir brukt til alskens aktiviteter, både kiting, sykling og ikke minst strandbuggykjøring. Foto: Fjord Line

Til Sylt og Rømø på under fire timer

Jeg slengte kameraet over skulderen, tok biltoget over, knipset og filmet litt. Sandkiterne hadde dessverre en dårlig dag da jeg var der, for det var rett og slett ikke et vindpust å spore.

Plass nok til alle: Liker du dårlig sild-i-tønne-varianten når du er på stranda, er Rømø utvilsomt steder for deg. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line
Plass nok til alle: Liker du dårlig sild-i-tønne-varianten når du er på stranda, er Rømø utvilsomt steder for deg. Foto: Fjord Line

Uansett – du får kanskje et visst inntrykk av hva storebror i sør og lillebror i nord har å by på, men en linse kan selvsagt ikke erstatte det blotte øyet, så ta turen! Det er vanskelig å finne noe liknende, spør du meg.

 

Det tar snaue fire timer å kjøre fra Hirtshals til demningen med bilvei oppå, som får deg over til Rømø. Rømøs navlestreng.

Velger du å angripe de to øyene fra syd, altså å starte i Tyskland, kjører du om bord i toget med bilen fra Niebüll (under fire timer fra Hirtshals) og humper over – mens du sitter i bilen! Eksotiske saker:)

 

835