En reise under Nordsjøens overflate

En reise under Nordsjøens overflate

Rett ved Fjord Line-kaia i Hirtshals ligger Nord-Europas største akvarium. Her venter månefisk, skipsvrak, sel, sjøhester og skjelettet til en 18 meter lang finnhval på dere!

Veien hit er liksom ikke noe å snakke om når du først har kommet deg til Hirtshals med Fjord Line. Det tar dere under minuttet. Derfor kan Nordsøen Oceanarium enten være første eller siste stopp på familiens Danmarksferie.

Her formidles dyreartene og naturen i Nordsjøen, og det er mye å se og ikke minst, mye å lære.

Høydepunktet for mange er å få med seg foringen av fisk. Da hopper en dykker ned i kjempeakvariet «Det åpne hav» for å mate de maritime innbyggerne. Samtidig filmer all aktivitet og snakker samtidig med en annen ansatt,  som følger med på matingen sammen med publikum utenfra. Med andre ord har gjestene full kontroll på hva som skjer inne i tanken. Den største fisken der inne, månefisken, veier hele 250 kilo (!). Sammen med hornfisk, makrell, rokker og småhai bor den innenfor det 41 centimeter tykke glasset som former akvariet.

Et naturlig høydepunkt: Når det er tid for mating av fiskene i Oceanariet «Det åpne hav» samler publikum seg foran de tjukke glassveggene. Dykkeren sørger alltid for å fortelle hva han driver med og filmer hele seansen.

Friskt saltvann pumpes inn kontinuerlig

Livet under havoverflaten i Skagerrak er grundig representert i akvariumet i Hirtshals. Og alt liv i akvariet svømmer rundt i det samme vannet som de gjorde før de ble en del av den store Nordsøen-familien.

– Vi er koblet til en tre kilometer lang rørledning som sørger for at friskt havvann sirkulerer her kontinuerlig, forteller markedssjef Sylvia Berglund.

Det gjør at torsk, rødspette, sei, ål, steinbitt og sel lever i det samme havet og i den samme temperaturen (vannet holder 7 grader) som er naturlig for dem ute i det fri. Dette er unikt for nettopp Nordsøen Oceanarium.

Møt en 60 år gammel torsk

Det første du treffer på når du kommer inn i akvariet er torsken. Og eksemplarene som lever her er store. Veldig store.

Se torsken, se torsken: Et helt akvarium i Nordsøen Oceanarium er fylt med torsk. Og de er store – mellom 17 og 30 kilo veier de. Og de er mellom 50 og 60 år gamle!

Sylvia forteller at vekta deres ligger mellom 17 og 30 kilo. De strekker seg én meter i lengde og er mellom 50 og 60 år gamle! Vil du komme skikkelig tett på dem, kan du krype inn i en liten gang under akvariet og dukke opp inne i en liten halvkule midt i torskevrimmelet. Da er du tett på og føler nesten, men bare nesten, at du svømmer blant torskene. Har du lyst til å ta på fisk, kan du prøve å rekke et stryk på en rødspette. Men her må du være kjapp, for de er nemlig skikkelig kjappe.

Eremittkreps, krabbe, hummer, fjesing, rødtunge og sjøhester kan dere også nyte synet av. Og selene, som holder til utendørs, er et artig syn. De blir foret to ganger daglig. En seanse det er spennende å få med seg. Det er også i dette området skjelettet av en 18 meter lang finnhval befinner seg. Den drev i land ved Blokhus strand i februar 2016. Siden er skjelettet restaurert og satt sammen. Hele 206 knokler består skjelettet av. Og det er selvfølgelig spennende å se på!

På utsiden er det terrasse og fine uteplasser. Når været tillater det, legges det opp til at ungene fisker krabber under denne terrassen. Har man ikke lyst til det, er det lekeapparater og to lekeparker her. Man kan «prøvestyre» ei fiskeskøyte på havet i opptil orkan vindstyrke eller man kan utforske utstillingen om hval i Nordsjøen.

God plass til lek og moro: Nordsøen Oceanarium oppdaterte nylig uteområdene sine med en lekepark for de aller yngste barna. Det er god plass til utfoldelse her og alt er selvfølgelig inspirert av havet.

Vil bidra til at vi spiser mer fisk

Årets tema på Nordsøen Oceanarium er fiskeegg og fisk som mat. Derfor er det laget et kjøkken, «Det levende kjøkken», som er tilpasset de yngste. Dette er interaktivt og sørger for å gi svar på generelle spørsmål om fisk. Blant annet hvorfor man burde spise mere fisk og hvordan man kan lage middagsretter av fisk.

– Vi ønsker å være med å bidra til at dansker og andre skandinavere spiser mer fisk. Vi må alle rett og slett bli bedre på å tilberede fisk og få det i oss. Aller helst skal vi ha i oss 350 gram fisk i uka, sier Sylvia.

Har mye å vise gjestene: Nordsøen Oceanarium og markedssjef Sylvia Berglund er stolte av å drive Nord-Europas største akvarium. Her står hun ved den ferskeste attraksjonen: skjelettet av en finnhval som drev i land på Blokhus Strand vinteren 2016.

Det er heller ikke hit du drar for å få kjøpt deg hamburger og pølse.I restauranten er det nemlig fiskeretter som dominerer menykartet.

Akvariumet byr også på ekstra aktiviteter. Det går for eksempel an å sove over på akvariet. Konserter, konferanser og foredrag kan holdes her. Og når helgen først kommer, kan man bli med «backstage» og se oppdrett av fiskeunger og «reservefisk». Man kan også bli med på toppen av Oceanariet, kalt «Ocean View», for å kikke ned på fiskene og mate dem derfra.

Som nevnt tidligere: Nordsøen Oceanarium ligger like ved fergeleiet til Fjord Line i Hirtshals. Du kommer deg dit daglig fra Bergen, Stavanger, Kristiansand og Langesund.

938