Danmarks mørke hemmelighet!

Danmarks mørke hemmelighet!

Milelange strender, varme sanddyner, sykkelturer med fønvind i håret og inntak av fersk sjømat med passende drikke på en idyllisk uterestaurant og fartsfylt vannlek i én av de mange fornøyelsesparkene. Det er Danmark slik vi kjenner det! Men nabolandet i sør har også en mørk hemmelighet det er verdt å ta en titt på.

Vi kan jo begynne helt på toppen – i det mange forbinder med selve den danske sommerdrømmen, Skagen. De fleste av oss forbinder Skagen med sanddyner, besøk på Grenen, båter, fersk sjømat og kanskje «en lille en» på brygga?

Men den norddanske byen med de karakteristiske gule husene er våken også etter at badehåndklærne er vasket, strøket og brettet sammen. Når mørket legger seg, senkes naturlig nok også pulsen, men det er fortsatt liv – om enn på en litt annen måte.

Skyhøy kosefaktor

– Det er mye flow her på vinteren faktisk. En annen atmosfære enn i de hektiske sommermånedene, men veldig koselig.

Det sier ekte «skagbo» Gitte Nordmann, eier og driver av Foldens Hotel. Og Skagen-patriot på sin hals. Hotelleieren, som startet i baren på hotellet på 1980-tallet, men som siden tok over hele hotellet og utviklet det betraktelig, har åpent året rundt. Det ville hun naturligvis ikke hatt om hun satt alene på hotellet sitt i vintermånedene og tvinnet tomler…

Vinter = fravær av stress

En del steder har riktig nok vinterstengt i Skagen, men det at stadig flere har fått øynene opp for at perlen er blank over hele overflaten, gjør at det er «business» hele året.

Gitte Nordmann kan med glede registere at hun etter hvert har mange gjengangere, som elsker vinteren der oppe på nordspissen av Danmark.

Nordmann som elsker nordmenn: Hotelleier Gitte Nordmann startet i baren på Foldens Hotel. Idag eier hun det voksende hotellet og er særlig glad i sine norske gjester.
Nordmann som elsker nordmenn: Hotelleier Gitte Nordmann startet i baren på Foldens Hotel. Idag eier hun det voksende hotellet og er særlig glad i sine norske gjester. Foto: Fjord Line

– Flere og flere får øynene opp for at Danmark er deilig også vinterstid, sier hun. 

Én sak er atmosfæren, det danske lynnet, den lave pulsen, mørk årstid med levende lys og forfriskende turer med det salte havet på alle kanter. Noe annet er fraværet av stress og mas – og selvsagt prisen.

Både i Skagen og i Danmark for øvrig, har hotellene og feriesenterne som Lalandia® og Skallerup Seaside Resort ekstra gode priser i den mørke årstiden.

Vinterdanmark – mer enn Skagen

Danmark har i det hele mange lyspunkter å by på i mørketida vi er inne i. Én ting er Skagen, men husk at innholdsrike byer som Hjørring og Aalborg befinner seg skarve 45 minutter med bil eller buss fra kaien der Fjord Lines ferger legger til i Hirtshals. Aalborg har samtlige ingredienser for en vellykket par- eller vennetur ettertrykkelig på plass: koselige gater, nydelige gamle hus, flotte museer og kulturarenaer, strålende shoppingmuligheter og sjeldent gode spiseopplevelser.

 

Moro for to: Aalborg er som skapt for en parferie - også om vinteren. Foto: Niclas Jessen/Visit Denmark
Moro for to: Aalborg er som skapt for en parferie – også om vinteren. Foto: Niclas Jessen/Visit Denmark

 

Hvis du spanderer et par ekstra timer bak rattet med nesa mot sør, kan du parkere i herlige Aarhus. Byen, som er et funn for både matinteresserte og kulturinteresserte. I Aarhus er eventkalenderen alltid fulltegnet og byen er dessuten kjent for å være shoppingbyen over alle shoppingbyer i Danmark.

Den som ønsker å toppe shoppingopplevelsen, kan slenge på et par ekstra timer i bilen, krysse grensen til Tyskland og oppleve vanvittige Scandinavian Park.

Korte avstander

Danmark er som kjent et «yndigt» land, men samtidig er det ikke særlig stort. Det betyr korte avstander mellom severdighetene. For eksempel tar det ikke lenger enn rundt 3,5 timer fra Hirtshals til vakre Odense, fødebyen til H.C. Andersen. Og spanderer du en fem timers tur gjennom det flate landet, når du helt til hovedstaden København med alle sine forlokkende tilbud.

Gammel sjarm: Odense er en svært gammel by og oser av dansk sjarm. Å rusle rundt i de trange gateløpene vinterstid er en virkelig eksotisk opplevelse. Foto: Visit Odense
Gammel sjarm: Odense er en svært gammel by og oser av dansk sjarm. Å rusle rundt i de trange gateløpene vinterstid er en virkelig eksotisk opplevelse. Foto: Visit Odense

Men – har du barn i reisefølget eller er mest opptatt av behagelige opplevelser og velvære, kan du trygt holde deg på Jylland.

Åpne feriesentre

Kan hende har du en vintertur til Danmark i tankene og samtidig har barns krav til fysiske aktiviteter å ta hensyn til? Da skal du vite at eldoradoet Lalandia® holder åpent – året rundt.  Her er dere alle samlet på ett sted og kan la hverdagen fare og sette klokken på Lalandia-tid. Det er aktiviteter for alle: Den viltre, den litt roligere, den skøyeraktige, den tenksomme og nettopp: den voksne!

På Lalandia® er det meste lagt til rette. Stedet er kanskje aller mest kjent for sitt utenomjordiske badeland, Aquadome. Men du verden – her er det ekstremt mye å velge mellom! Eller hva tenker du om et gigantisk innedørs lekeland, bowlingbaner, minigolf, bånn gass på multibanen, trampoliner og hoppeputer for å nevne noe?

Turen fra Hirtshals til Billund tar rundt 3,5 timer.

Atskillig kortere er det til Skallerup Seaside Resort. Du når det fantastiske anlegget ved Vesterhavet etter en kjøretur på en snau halvtime fra Hirtshals.

Vannland: Skallerup Seaside Resort har svært mye å by på, blant annet et stort vannland der det er sommer hele året. Foto: Visit Denmark
Vannland: Skallerup Seaside Resort har svært mye å by på, blant annet et stort vannland der det er sommer hele året. Foto: Visit Denmark

 

Skallerup Seaside Resort er plassert på kjempeområde, som i mer enn 60 år har vært viet til kos, adspredelse og batteriopplading for familier. Og i det senere også for par som ønsker tid til hverandre.

Dette området har virkelig «alt», enten du er der vinterstid eller på sommeren. Når dere parkerer bilen etter å ha unnagjort de 22 kilometerne fra Hirtshals, kan dere praktisk talt gjemme nøklene nederst i ferieveska, og la den stå til ferieoppholdet er over. Se bare her: et stort lekeland, vannland, aktivitetspark, klatrepark, basseng, bowling, supermarked, bordtennis, innebandy, badminton, kreative verksteder, ridesenter, bondegård og selvsagt bar og ulike restauranter.

Velg Danmark – det ser lyst ut for mørketiden!

Spa: Romulus Spa på Skallerup Seaside Resort er av Danmarks aller beste. Foto: Visit Denmark
Spa: Romulus Spa på Skallerup Seaside Resort er av Danmarks aller beste. Foto: Visit Denmark
1003