Grenseløs shopping på tur til Tyskland

Grenseløs shopping på tur til Tyskland

Mange av oss har ”harryhandlet” rett over grensa til Sverige. Langt færre gjør det på grensa mellom Danmark og Tyskland. Men om du er på tur i Danmark, er det vel verdt å ta turen over grensa til tyskerne. Her det nemlig gode penger å spare!

– Kan du ikke stikke innom Scandinavian Park når du først skal til Danmark?

Det er sjefen på kontoret som spør.

– Scandinavian Park? Hva i alle dager er det?

Et par uker senere sitter jeg i bilen. På vei fra grensebyen Højer, Højer Pølser og Jan Müller,  som lager Danmarks beste middags- og spekepølser. En mann med tyske aner. Nå skal jeg videre til et shoppingmekka i nettopp Tyskland. Jeg, mann, 31 år, på shopping. En aktivitet som er milevis unna å være det jeg oftest gjør om jeg har litt tid å slå i hjel. Det blir ikke like lett angripelig som pølsene, kjenner jeg.

Som troll i eske

Veien fra Højer til Handewitt er slett ikke lang. Under seks mil på veier av passe norsk standard, men hvor fartsgrensa likevel er 100 kilometer i timen. Det går unna. Jeg får tiden til å gå med danske listetopper på radioen, mens jeg gasser nedover mot destinasjonen: Det gedigne kjøpesenteret Scandinavian Park i nord-Tyskland.

"Scandinavian Park - One stop to shop" er ganske betegnende for stedet. Her får du det meste som du liker å putte inn i munnen, samt mye annet nyttig.
«Scandinavian Park – One stop to shop» er ganske betegnende for stedet. Her får du det meste som du liker å putte inn i munnen, samt mye annet nyttig.

GPS-en i bilen viser at det er én drøy kilometer igjen til ankomst. ”Javel”, tar jeg meg selv i å tenke. For det er ikke mye som minner om at jeg snart befinner meg ved det som omtales som et paradis for shopping.

Men plutselig dukker det opp! Flere bygg med butikker, kasse etter kasse. Lekeland for barn og en stor vaskehall til bil.

Det er mandag ettermiddag. Klokka er halv fire. Og det yrer absolutt ikke av liv her. Kanskje litt for tidlig for arbeidsfolk?

Nordmenn på grensehandel

Det går ikke lang tid før jeg får øye på en norsk bil. Eieren er i ferd med å laste dagens fangst inn i bagasjerommet. Jeg tar med meg kameraet og notatblokka – går bort og hilser på.

– Ja, vi må ha god plass i bilen når vi drar hit, sier herremannen som eier bilen, og løfter et nytt brett brus fra handlevogna.

Vogna er smekkfull. Brusbrett, øl, vin, potetgull, godterier og diverse husholdningsartikler.

– Vi pleier å dra hit når vi er i Danmark. Det er så raskt å kjøre. Og det er jo veldig billig i forhold til hjemme, sier han.

Noen går mer bananas på shopping enn andre. En nordmann hadde med seg tilhengeren til Scandinavian Park. Om det var for å fylle opp tilhengeren med varer fra Scandinavian Park eller ei, det vites ikke.
Noen går mer bananas på shopping enn andre. En nordmann hadde med seg tilhengeren til Scandinavian Park. Om det var for å fylle opp tilhengeren med varer fra Scandinavian Park eller ei, det vites ikke.

Etter en liten stund sier jeg takk for praten og tusler mot inngangspartiet til det store senteret. Det er på tide med litt shopping for meg også.

På veien dit ser jeg enda en norsk bil. Disse har ikke nøyd seg med å ta med bare bilen. En stor tilhenger er også med. Om det skyldes shopping, eller andre ærend, er ikke godt å vite.

På vei ut fra butikken møter jeg flere som har gjort som mitt første bekjentskap. Brett på brett med diverse drikkevarer og snacks er sikret en trygg transport og et godt hjem. Kanskje i Norge et sted.

Latterlig billig på shopping

Og det er faktisk forståelig at mange går litt ”bananas” når de besøker et sted som Scandinavian Park. For det er virkelig en del kroner å spare på grensehandel i Tyskland. Sjekk ut disse prisene:

  • Tre brett brus (24 bokser i hver) til cirka 200 norske kroner.
  • Tre brett dansk Slots-pilsner koster 17 euro, som tilsvarer drøyt 150 kroner (ja, du leste riktig). Eller tre kartonger med 3×3 liter rød- og hvitvin til rundt 200 kroner. (Du kan naturligvis smake på en del av vinene de selger. Men, pass på tollkvota!).
  • Tre poser potetgull til 30 kroner.
  • Nærmere to kilo Toblerone koster under 200 kroner.
  • Tre pakker spareribs eller pulled pork til under hundrelappen.
Om du skal kjøpe vin, men er usikker på hvilken du liker best, kan du naturligvis smake på en del av vinene som selges her.
Om du skal kjøpe vin, men er usikker på hvilken du liker best, kan du naturligvis smake på en del av vinene som selges her.

Jeg kunne trolig fortsatt oppramsingen av varer som nærmest blir latterlig billige sammenliknet med norske priser, i et par timer til. Prisene rett over svenskegrensa kan nesten ikke sammenlignes med en del av varetilbudene du får i Tyskland.

Stort lekeland for barna

Men jeg skal ikke fylle opp denne teksten med oppramsing av gode tilbud. I stedet skal jeg nøye meg med å si at Scandinavian Park faktisk er det handleeldoradoet som sjefen min fortalte om.

Og det er mye mer enn mat, sjokolade, brus og ”voksenbrus”. Her finner du leker, kosebamser, stekepanner, oppbevaringsbokser, glass, fjøler, boller, barberutstyr, såper og klokker. Ja, nærmest alt du kan tenke deg. Og alt til en rimelig penge. I hvertfall det aller meste.

Dersom dere har barn med på turen, som ikke er så glade i shopping, kan de kose seg i  ”Mr. Scandis Funpark”. Det er et lekeland som rommer 5.000 kvadratmeter med leker og aktiviteter. Både inne og ute. Og det er naturligvis lov for de voksne å leke sammen med barna.

"Mr. Scandis Funpark" er stedet der barna kan glemme shopping og boltre seg på 5.000 kvadratmeter med leker.
«Mr. Scandis Funpark» er stedet der barna kan glemme shopping og boltre seg på 5.000 kvadratmeter med leker.

Ønsker dere å overnatte, ligger det et hotell like ved all moroa. Det er også kort vei (én mil) til byen Flensburg, og bare noen timer unna finner du øyperlene Sylt og Rømø.

Har du lyst til å reise til Danmark i høst, og samtidig kombinere det med en handletur til Tyskland?

I såfall reiser du enkelt til Danmark med Fjord Lines ferger fra LangesundBergen og Stavanger til Hirtshals med de moderne og miljøvennlige fergene MS Bergensfjord og MS Stavangerfjord.

984