Skagen, der frossenfisk er et skjellsord

Skagen, der frossenfisk er et skjellsord

- Skagen er ikke et sted for frossenfisk. Hvorfor skulle vi spise fisk som ikke er fersk? Sylvester Vinther Madsen ser nærmest mistroisk på personen som spør om fisken på menyen er fersk. Det er som om 28-åringens blikk sier: Du kan ikke ha skjønt stort av hva Skagen handler om!

Og den unge restauratøren har trolig rett i at spørsmålet ikke var særlig velrettet. For i Skagen dreier det meste seg om fiske og det fiskingen fører med seg. Og kaster av seg.

Syvlester3
Lykkelig restauratør: Sylvester Vinther Madsen (28) og broren Sebastian (25) strutter av virketrang og gleder seg til å ta imot de mange nordmennene som reiser til Skagen. – Vi elsker nordmenn. De er våre hyggeligste og mest tålmodige gjester, ser brødrene.

Og selvsagt om alle gjestene som reiser til den vesle byen med de gule husene og det magiske lyset for å nyte den danske gjestfriheten, smake på det lokale brygget fra Skagen Bryghus, og for å sette til livs det fiskerne trekker opp fra Kattegat og Skagerraks kalde dyp.

Fra skrubb til sjef

Sylvester er innehaver av Restaurant Pakhuset, som ligger kloss inntil fiskebrygga i Skagen og et par gode steinkast unna hallen der det hver morgen holdes auksjon for det fiskerne i løpet av natten trekker over ripa.

– Det er ikke noe poeng i å bytte ut et vinnerlag, og vi har overtatt Pakhusets hemmelige fiskeoppskrifter.

Han og broren Sebastian (25) tok over driften i mars 2016. Og i likhet med sine forgjengere, som drev det mildt sagt populære restauranthuset i de historiske lokalene i 22 år, så står Skagens råvare nummer én, fisk, også brødrenes hjerter nær.

– Det er ikke noe poeng i å bytte ut et vinnerlag, og vi har overtatt Pakhusets hemmelige fiskeoppskrifter. Fiskesuppa, Stjerneskudd-smørbrødet og rødspetta tar vi med oss videre, forteller den blide dansken og kan fornøyd konstatere at den store uterestauranten er i ferd med å fylles opp med lunsjgjester. 

Ti meter fra sjøen: Pakhuset ligger like ved kaikanten i Skagen. Stedet er populært både som utested og restaurant og er elsket av de mange norske Skagen-turistene.
Ti meter fra sjøen: Pakhuset ligger like ved kaikanten i Skagen. Stedet er populært både som utested og restaurant og er elsket av de mange norske Skagen-turistene.

Våken drøm

Noen høytidelig overrekkelse av de hemmelige oppskriftene var det imidlertid neppe da Sylvester og Sebastian overtok. For storebror kjenner huset og driften ut og inn. Han startet i oppvasken i 2002, og har gått gradene opp til restaurantsjef.

Samtidig har han tatt en bachelorgrad i hotell- og restaurantledelse. Broren har omtrent samme historie fra et annet populært restauranthus litt lenger oppe i byen, Jakobs Café & Bar.

– Vi har tenkt på dette en stund, og nå har en drøm gått i oppfyllelse, sier Sylvester.

Frokost og fest

Glade lakser på jakt etter torsk: Restauratør Jakob Sund (til venstre) og fisker Lars Lundholm ombord i fiskeskøyta "Pedit".
Glade lakser på jakt etter torsk: Restauratør Jakob Sund (til venstre) og fisker Lars Lundholm ombord i fiskeskøyta «Pedit».

Vi tar like godt en tur til Jakobs, som ligger plassert så sentralt det er mulig i gågata Havnevej – Skagens hjerte for sultne, tørste og handlende.

Der møter vi Jakob Sund, som startet restauranten tilbake i 1999. På den tiden har han utviklet stedet til å bli et gatehjørne det er vanskelig å unngå. For Jakobs «følger døgnet».

Det starter grytidlig med «morgenmad», fortsetter med lunsj og som et sted der man tar en kaffe, en snack, sjekker mail og leser aviser. Når det skumrer øker aktiviteten på kjøkkenet, lyset dempes og det dekkes på til middag i restauranten. På kvelden er det fest – dette er tross alt Danmark.

De siste årene er det virkelig blitt døgnet rundt for Jakobs, for driften er utvidet til også å tilby overnatting i Skagen sentrum. Kona tar seg av bed & breakfast-tilbudet på andre siden av gata for restauranthuset.

Sprellende fersk: Torsken kokken Dennis forbereder på Jacobs er sprellende fersk. Rett fra båten til Lars Lundholm.
Sprellende fersk: Torsken kokken Dennis forbereder på Jacobs er sprellende fersk. Rett fra båten til Lars Lundholm.

Ferskere blir det ikke

Men tilbake til kjøkkenet. Og tilbake til sjømaten. For når det gjelder den, overlater Sund intet til tilfeldighetene.

– Når det kommer en nordmann, kommer det en fest

På laget har han Lars Lundholm, en smørblid innfødt fisker som med skøyta «Pedit» gjør alt på gamlemåten, slik det har vært gjort i Skagen i generasjoner.

Midt i smørøyet: Jakobs Café & Bar ligger midt i hjertet av Skagen.
Midt i smørøyet: Jakobs Café & Bar ligger midt i hjertet av Skagen.

– Vi får all vår fisk fra Lars. Han reiser ut på natten og leverer på morgenkvisten. Jeg liker at varene er 100 prosent sporbare, sier Jakob.

«Ferskere bir det ikke»-filosofien Jakob driver etter gjør menyen like lite forutsigbar som råvarene er ferske. For hva Lars har med seg i land kan variere, men torsk, rødspette og krabber er gjengangere.

Skagen+nordmenn=sant

«Når det kommer en nordmann, kommer det en fest».

Det er et uttrykk som går igjen når innbyggerne i fisker- og feriebyen på toppen av Danmark omtaler sine sjøbårne gjester fra nord.

Besøker du Skagen, skal du vite at du er populær. For skagboene, som de kalles, er like glade i norsk besøk som de er avhengige av dem for at de skal kunne fortsette sine liv som vertskap for mennesker på jakt etter et stykke ferielykke på flat dansk jord.

– Vi setter utrolig stor pris på nordmenn, det tror jeg alle vi som bor her sier med hånda på hjertet. Til Skagen kommer det flest familier og voksne mennesker. Vi opplever så og si aldri problemer og det er dere som gjør at vi kan holde på hele året, sier Jakob.

Lokalt brygg: Skagen Bryghus brygger rundt 300.000 liter øl i året, fordelt på rundt 40 øltyper.
Lokalt brygg: Skagen Bryghus brygger rundt 300.000 liter øl i året, fordelt på rundt 40 øltyper.

 

Smak, spis og opplev!

Vil du lese deg mer opp før reisen, kan du få gode Skagen-tips av artist Helene Bøksle og morsomme fakta om Skagen av livsnyter Torkjell Berulfsen.

Du kan selvsagt reise til Danmark og utforske Skagen på egenhånd også. Til Hirtshals kommer du enkelt, raskt og billig med Fjord Lines ferge, HSC Fjord Cat fra Kristiansand til Hirtshals (seiler i sommersesongen fra 7. april til 11. september). Du kan også cruise fra LangesundBergen og Stavanger til Hirtshals med de to moderne fergene MS Bergensfjord og MS Stavangerfjord, som begge fosser til kontinentet på grønn gass.

Skagen er har mye annet enn mat å by på, blant annet svært interessante museer, som forteller historien om de berømte Skagen-malerne. Trenger du flere dager for å få med flere opplevelser på reisen, er koselige Foldens Hotel et godt alternativ for hotellovernatting. Det ligger plassert svært sentralt i Skagen.

 

Byen i havgapet: Skagen har Danmarks største havn, målt i omsetning. Havet er ett og alt for skagboene.

 

1115