Kollektiv badegalskap i Skagen

Kollektiv badegalskap i Skagen

Gradestokken er så vidt på plussiden. Det samme er temperaturen i vannet. Likevel er nærmere 300 personer klare for å bade i det iskalde vannet. Velkommen til Skagen Vinterbader Festival!

Det er tidlig på morgenen siste helga i januar i Skagen. I tillegg til at det bare er én varmegrad ute, er det kjølig vind. Slik er det jo gjerne i Danmark. Det blåser, enten det er vinter, vår, sommer eller høst.

Bak mørke skyer gjør sola sitt beste for å prøve å trenge igjennom skylaget, uten og lykkes. Men mangelen på solstråler legger ingen demper på stemninga.

Det ser kanskje ikke så fristende ut, men for de 270 deltakerne i Skagen Vinterbader Festival, er et iskaldt bad i sjøen den perfekte starten på dagen.
Det ser kanskje ikke så fristende ut, men for de 270 deltakerne i Skagen Vinterbader Festival, er et iskaldt bad i sjøen den perfekte starten på dagen.

– Fantastisk opplevelse

På en av de lekre strendene ved Skagen gjør 270 personer fra flere land seg klare til å tre ut i det iskalde vannet som skyller innover stranda.

Der de fleste av oss ønsker å krype godt under dyna en kald vintermorgen, velger andre å kle av seg og tusle ut i den iskalde og brusende sjøen. En av dem er Mette Hust.

-Det er absolutt vanedannende å bade hele året. Jeg startet for 10 år siden. Denne gangen hadde jeg mye fri fra jobb fordi min mann var syk med uhelbredelig kreft. Jeg hadde i flere år ønsket å bade om vinteren, men det var vanskelig å få tid på grunn av jobb. Men da det ble mer tid, ble jeg med noen gode venninner for å bade i havet om morgenen. Det var en fantastisk opplevelse og et enorm kick, forteller Hust.

Hun er formann for «Isbryderne» i Skagen Vinterbader Klubb. Siden hennes første isbad for 10 år siden, har hun badet i sjøen hver morgen.

– Vi bader i all slags vær og vind, men alltid sammen med noen, forteller isbaderen.

Før badet i det iskaldet vannet, varmer deltakerne opp sammen, før de går samlet ned til stranden for dagens bad.
Før badet i det iskaldet vannet, varmer deltakerne opp sammen, før de går samlet ned til stranden for dagens bad.

 Stor interesse for festivalen

Skagen Vinterbader Festival så dagens berømte Skagen-lys for første gang i 2012. Interessen har steget jevnt med årene. Ved oppstarten deltok i underkant av 100 personer. I år var det altså nesten 200 flere, og for mange vinterbadere har det blitt en tradisjon å besøke Skagen for å kjenne på det kalde vintervannet.

Da det ble åpnet for påmelding til årets festival, 1. november i fjor, tok det bare to dager før alle billettene var revet bort.

– Jeg tror festivalen har blitt så populær fordi begrepet ”sunnhet” er i skuddet for tiden. Det er et kraftig adrenalinkick å kaste seg ut i bølgene og oppleve kulda. Det får blodet til å suse rundt i kroppen, mener Karen Riis, prosjektansvarlig i Turisthus Nord, som er medarrangør for festivalen.

Masse endorfiner i sving

Det er egentlig ganske så fascinerende å tenke på: For de fleste av oss hører bading med til sommeren når sola skinner. Gradestokken både på land og i vann bør for mange helst vise over 18-19 grader før det frister med et bad.

Men så har du dem som elsker å ta et bad når vanntemperaturen kryper ned mot null.

– Det sies at et isbad kan sammenliknes med et «rush» av endorfiner, slik som oppleves etter man har løpt en maraton for eksempel, sier Mette Hust.

Flere deltakere fra Norge

Skagen Vinterbader Festival ble arrangert fra 26. til 29. januar. I tillegg til felles bad hver morgen, inneholder festivalen mye sosialt. Siste kvelden mottok alle deltakerne ”Vinterbadenålen” som bevis på deltakelsen.

Da årets vinterbadfestival ble arrangert, var det rett rundt 0 grader i lufta, og 2-3 grader i vannet.
Da årets vinterbadfestival ble arrangert, var det rett rundt 0 grader i lufta, og 2-3 grader i vannet.

-Deltakerne kommer primært fra Danmark. Men i år hadde vi 17 norske også. De fleste er kvinner. I år var det 18 prosent mannlige deltakere, forteller Karen Riis.

Neste år arrangeres festivalen nok en gang. Dersom du er glad i et isbad og ønsker å treffe flere med samme interesse som deg, legges billettene til isbadefesten ut for salg i november.

Skagen er forøvrig vel verdt et besøk vinter som sommer. Danmark har mye å by på også nå i vinterhalvåret. Du cruiser enkelt og billig til Jylland med Fjord Lines miljøferger MS Bergensfjord og MS Stavangerfjord fra LangesundBergen og Stavanger til Hirtshals. I sommersesongen (fra apri til september) kommer du lynraskt over Kategat med HSC Fjord Cat fra Kristiansand til Hirtshals.

731