Sankthans-aften har blitt feiret som en bålfest i Norge i århundrer. I Danmark står tradisjonen fortsatt svært sterkt og i fantastiske Skagen er midtsommerkvelden virkelig av den magiske sorten.
Sankthans, jonsok eller johannesvake som det også blir kalt, er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes´ fødsel. Dagen feires 24. juni og er oppkalt etter døperen Johannes´ danske helgennavn, Sankt Hans. Men for de aller fleste er det den folkelige ikke-kristne midtsommerfeiringen den 23. juni, som er mest kjent. Bålfesten med sang, spill og dans, som i Norden har vært feiret i århundrer.
I Danmark står tradisjonen sterkt og i byer som Aalborg og Aarhus skjer det en hel del i forbindelse med feiringen.
Likevel er det enkelte dansker som mener at det kun er ett sted å virkelig feire sankthans i Danmark, og det er i Skagen.
De mange kunstnerne, med J.P Krøyer og Holger Drachmann i spissen, som kom til Skagen på slutten av 1800-tallet, har fått æren av virkelig å sette fart på feiringen. Talende er det at Krøyers siste store verk, ferdigstilt i 1906, viser feiring på stranden i Skagen og heter «Sct. Hansblus på Skagens Strand».
Drachmann og Krøyer er for lengst historie, men det er ikke skagboenes sankthans-feiring. Fortsatt er det full feiring på stranden og på klittene 23. juni. Så befestet og spektakulær er markeringen, at flere tusen personer samles på stranden og på klittene. Under feiringen i 2016 anslås det at rundt 4000 mennesker deltok i magien.
Det er særlig ved det tente vippefyret at folk samler seg, selv om bålene blusser også andre steder, som Højen, Hulsig, Skiveren og Aalbæk.
I forbindelse med båltenningen, som skjer rundt klokka 21.30, er det alltid båltaler, musikk, diverse underholdning og selvsagt servering av alle slag – det er tross alt Danmark.
I Danmark er det dessuten vanlig å brenne papirhekser på sankthansbålet, en tradisjon som skal ha kommet med tyske håndverkere på 1860-tallet, som et symbol på hekser og onde ånder som skal holdes vekk. Hvem som lager årets heks, er et ærefullt oppdrag som går på rundgang.
Den som ønsker seg en opplevelse utenom det vanlige, og som kunne tenke seg å være vitne til Danmarks største og mest spektakulære sankthansbål, bør innfinne seg på Sønderstrand nær vippefyret 23. juni.
Men i forbindelse med feiringen skjer det hele helgen en masse i Skagen og det starter allerede kvelden før. Tradisjonen tro spiller Lektor Linds orkester gladjazz på Grenen Kunstmuseum/Galleri Rasmus kvelden før.
På selve dagen er det flere arrangementer omkring i byen, blant annet feiring av 50-årsjubileumet for Anchers Hus som museum. Her er det gratis entré og mange morsomme poster på programmet.
På Skagens mange utesteder er det denne helgen ekstra mye liv, med livemusikk flere steder.
Velkommen til, som danskene sier.
For å komme deg til Danmark og sankthansfeiring i Skagen, cruiser du enkelt, raskt og billig til Hirtshals med Fjord Lines ferge, HSC Fjord Cat fra Kristiansand til Hirtshals, eller du kan cruise fra Langesund, Bergen og Stavanger til Hirtshals med de to moderne fergene MS Bergensfjord og MS Stavangerfjord, som begge fosser til kontinentet på grønn gass.
592